ABB: Πτώση 47% των μετοχών της

”Δεν πρόκειται να κάνουμε προβλέψεις για την κερδοφορία του 2002,λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας” αναφέρει ο Juergen Dorman, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΒ, ενώ η εταιρία έχει κάνει πρόβλεψη για αποζημιώσεις ύψους 940 εκ. δολ. σε εργαζομένους της.

ABB: Πτώση 47% των μετοχών της
Εκτός των αρχικών της προβλέψεων αναμένεται να κινηθούν τα κέρδη της ελβετικής ΑΒΒ, της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτρικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, ενώ προβλήματα δημιουργούν οι απαιτήσεις 103.000 πρώην εργαζομένων της για τις συνέπειες ορισμένων υλικών στην υγεία τους.

Η εταιρία έχει κάνει πρόβλεψη για 940 εκ. δολ. που αφορούν αποζημιώσεις που ενδεχομένως να δώσει σε 103.000 πρώην εργαζόμενούς της στην θυγατρική της Combustion Engineering. Οι απαιτήσεις αφορούν υλικά μονώσεων της εταιρίας που προκαλούν καρκίνο.

Ωστόσο τα περιθώρια κέρδους της αναμένεται να συρρικνωθούν στο 4% έως 5% των εσόδων της λόγω της υπέρβασης των εξόδων της και τα χαμηλά έσοδα από ενεργειακά της προγράμματα.

Η εταιρία δεν πρόκειται να ανακοινώσει τις προβλέψεις για την κερδοφορία της για το 2002 εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά.

Πάντως ο πρωταρχικός στόχος της, που είναι να αυξήσει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της στο 10% μέχρι το 2005, είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι πωλήσεις της ακολουθούν πτωτική τροχιά, όπως τόνισε ο Juergen Dorman, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΒ.

Η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας σύμφωνα με την ιεράρχηση της Standard & Poors έπεσε κατά μια μονάδα λόγω του κινδύνου να περιοριστούν τα κέρδη της λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές αγορές καλύπτουν τα τρία τέταρτα των πωλήσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v