Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eυρωπαϊκή Ένωση καθηλώνει τα Boeing 737

Μετά την απόφαση δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών να «προσγειώσουν» τα Boeing 737-8 και 737-9, o EASA ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

H Eυρωπαϊκή Ένωση καθηλώνει τα Boeing 737

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21.00 ώρα Ελλάδας, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα είχαν αποκλείσει τις πτήσεις των αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο τους δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η απαγόρευση έρχεται μετά τη συντριβή των Ethiopian Airlines, που οδήγησε στον θάνατο 157 ανθρώπους, κοντά στην Αντίς Αμπέμπα.

Η πλειονότητα των παραπάνω χωρών ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για τα μοντέλα 737 Max της Boeing.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Boeing έχει παραδώσει περισσότερα από 370 αεροσκάφη Max σε 47 πελάτες της.

H μετοχή της Boeing βουτάει 7% σήμερα, μετά από πτώση 5% τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 2009.

Η συντριβή του 737 Max 8 των αιθιοπικών αερογραμμών, τέσσερις μήνες έπειτα από παρόμοιο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.

Οι αρχές της Κίνας, της Ινδονησίας, της Νότιας Κορέας και της Μογγολίας ανακοίνωσαν επίσης τέτοιο μέτρο, όπως και οι εταιρείες Ethiopian Airlines (Αιθιοπία), Comair (Νότια Αφρική) και Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν).

Η Boeing θα αναβαθμίσει το λογισμικό των 737 MAX 8 εντός «εβδομάδων»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) η Boeing επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταστήσει μια αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8, λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.

Η Boeing δεν έκανε ρητώς καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αναβάθμιση αυτή και στη συντριβή ενός 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines προχθές Κυριακή στην Αιθιοπία. Στην ανακοίνωση πάντως εκφράζονται τα συλλυπητήρια της διεύθυνσής της προς τους συγγενείς των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Η εταιρεία εξήγησε ότι μετά την προηγούμενη συντριβή αεροπλάνου του τύπου που ανήκε στη Lion Air, στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε μια «βελτίωση του λογισμικού ελέγχου» του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει «ακόμη πιο ασφαλές». Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το Boeing 737 MAX 8 προς τη διεθνή κοινότητα (Continued Airworthiness Notification to the International Community, CANIC).

Στην ανακοίνωσή της, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι προβλέπει πως υποχρεωτικές σχεδιαστικές αλλαγές στο 737 MAX θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v