Reuters: Με λιγότερο ευνοϊκούς όρους η χορήγηση των νέων TLTROs από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν θέλει η παροχή νέων μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να γίνει με πολύ γενναιόδωρους όρους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Reuters: Με λιγότερο ευνοϊκούς όρους η χορήγηση των νέων TLTROs από την ΕΚΤ

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και θα διαμορφώσουν τα νέα φθηνά δάνεια έτσι ώστε να κρατήσουν χαμηλά τη ζήτηση, δήλωσαν τέσσερις πηγές στο Reuters.

H EKT αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη νέα μέτρα με στόχο να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι πηγές υποστήριξαν ότι η οικονομία είναι πιο ισχυρή από ότι πριν από μερικά χρόνια, οπότε τα μέτρα στήριξης θα είναι λιγότερο γενναιόδωρα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που παραμένουν στο τραπέζι είναι πόσο φθηνή θα είναι η χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επιτροπή της ΕΚΤ η οποία εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό των TLTROs πρότεινε τη θέσπιση επιτοκίου 25 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο βρίσκεται πλέον στο μηδέν.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση αξιωματούχων της ΕΚΤ από τις χώρες της περιφέρειας, οι οποίοι θεώρησαν το επιτόκιο αυτό πολύ υψηλό. Στη συνέχεια, το επιτόκιο αυτό μπορεί να μειωθεί σταδιακά για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για τη χορήγηση δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v