Λ. Αμερική: Πιέζει τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών

Η κρίση στην Λατινική Αμερική πρόκειται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των ισπανικών τραπεζών Santander και Banco Bilbao, που αναμένουν υποχώρηση κερδών κατά 10% και 9% αντίστοιχα.

Λ. Αμερική: Πιέζει τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών
Η κρίση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και η υποχώρηση των νομισμάτων των συγκεκριμένων χωρών πρόκειται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των ισπανικών τραπεζών Santander Central Hispano και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Ειδικότερα για την μεν πρώτη τα κέρδη της προβλέπεται να παρουσιάσουν πτώση σε ποσοστό 10%, ενώ για τη δεύτερη τα κέρδη της αναμένεται να υποχωρήσουν σε ποσοστό 9%.

Αντίθετα με αυτές, μια άλλη ισπανική τράπεζα, η Banco Popular Espanol, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο είναι αυξημένα κατά 12% ως αποτέλεσμα της συμπίεσης του κόστους δανείων της.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, τα καθαρά έσοδα της τρίτης σε μέγεθος ισπανικής τράπεζας, ”σκαρφάλωσαν” στα 169 εκατ. ευρώ από 151 εκ. ευρώ πέρυσι, έναντι προβλέψεων αναλυτών για έσοδα 165 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα τα έσοδα από δάνεια παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό 13%.

Η διοίκηση του συγκεκριμένου οίκου έχει επικεντρωθεί κυρίως στην τοπική αγορά δανείων χωρίς να έχει κάνει ανοίγματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα με την Popular οι άλλες τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ισπανίας είτε αναμένουν να έχουν απώλειες κερδοφορίας είτε δεν έχουν προβεί καθόλου σε προβλέψεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Gerard Rizk, αναλυτής της Nomura International, η τράπεζα επικεντρώνεται σε τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι η δανειοδότηση μικρών καιμεσαίων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είχαν θετικό αντίκτυπο και στην τιμή της μετοχής της, η οποία έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 12% από την αρχή , κατατάσσοντας την στην δεύτερη θέση μεταξύ 72 τραπεζών που συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη Bloomberg Europe Banks, που σημειώνει υποχώρηση κατά 26%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v