Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία

Πιο πιθανό από ποτέ το άτακτο Brexit προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η συμφωνία που έχουμε είναι η καλύτερη δυνατή, τόνισε ο Τουσκ. «Νein» σε νέα διαπραγμάτευση από Γερμανία.

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, διαμήνυσε την Τετάρτη στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί. 

«Η Συμφωνία Αποχώρησης παραμένει η βέλτιστη και μόνη δυνατή συμφωνία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες δεν θα το αλλάξουν αυτό. Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα επαναδιαπραγματευτεί» πρόσθεσε. 

«Τα ιρλανδικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε. και αποτελούν κοινή μας προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ για το επίμαχο ζήτημα της «δικλείδας ασφαλείας» για τα ιρλανδικά σύνορα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε παράλληλα ότι η χθεσινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο έχει αυξήσει τον κίνδυνο άτακτου Brexit. Επισήμανε ωστόσο πως είναι αισιόδοξος και ως εκ τούτου, συνεχίζει να πιστεύει «ότι μπορεί να υπάρξει και θα υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ντ. Τουσκ. Μέσω Twitter ξεκαθάρισε: «Το μήνυμά μου στην Τερέζα Μέι. Η θέση της ΕΕ είναι καθαρή και συνεπής. Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση. Χθες, ανακαλύψαμε τι δεν θέλει η Μεγάλη Βρετανία. Ακόμα, όμως, δεν γνωρίζουμε τι θέλει η Μεγάλη Βρετανία.


Nein από Γερμανία σε νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας

Από την πλευρά της, και η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία έχουν καταλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. «Το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η δήλωση έρχεται μία ημέρα αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έλαβε από τη Βουλή των Κοινοτήτων την εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.

«Οχι» και από Γαλλία και Ιρλανδία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η συμφωνία «είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη», ενώ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ είπε πως «ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση είναι να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία».

Βρετανία: Η Boυλή στηρίζει το σχέδιο Μέι

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις». Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν. Νωρίτερα είχε εγκριθεί και τροπολογία με την οποία η Βουλή απορρίπτει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Μέι: Το κοινοβούλιο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες

Το βρετανικό κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για το τι θα χρειαστεί να εγκρίνει μια συμφωνία Brexit, δήλωσε αργά σήμερα εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τις ψηφοφορίες σε σειρά τροπολογιών στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης.

«Σήμερα το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop», είπε ο εκπρόσωπος.

«Η στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του ΗΒ», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v