Facebook: Πλήρωνε $20 για να βλέπει τι... βλέπουν οι χρήστες στα iPhone

Το πρόγραμμα «αναζήτησης» -Facebook Research- έδινε 20 δολάρια τον μήνα σε χρήστες ηλικίας 13-35 ετών για να παρακολουθεί ποιες άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν. «Δεν ήταν κατασκοπεία, είχαν συμφωνήσει», δηλώνει εκπρόσωπος του δικτύου. Αποσύρεται η app.

Facebook: Πλήρωνε $20 για να βλέπει τι... βλέπουν οι χρήστες στα iPhone

Το Facebook απομακρύνει εφαρμογή που πληρώνει 20 δολάρια τον μήνα σε ανθρώπους ηλικίας 13-35 για να της επιτρέπουν να συλλέγει δεδομένα από τα iPhone τους.

Η εφαρμογή «Facebook Research» έδινε τη δυνατότητα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη στο διαδίκτυο και στο τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούσαν άλλες εφαρμογές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο TechCrunch και αναμεταδίδουν οι Financial Times.

Πριν από έξι μήνες το Facebook απομάκρυνε μία άλλη εφαρμογή, την «Onavo Protect», από το App Store της Apple, μετά την απόφαση της τελευταίας να απαγορεύσει εφαρμογές που παρακολουθούσαν άλλες εγκατεστημένες apps στο τηλέφωνο.

Από την πλευρά του το Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα απομακρύνει την εφαρμογή από τα λειτουργικά συστήματα της Apple.

Εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου δήλωσε: «Δεν υπήρχε κάτι μυστικό σε αυτό. Δεν ήταν "κατασκοπεία", καθώς όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαν, πέρασαν από μια σαφή διαδικασία στην οποία ζητήθηκε η άδειά τους και πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν».

Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συνεχίσει να διατίθεται για συσκευές Android, ενώ η Αpple δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v