Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Βούτση σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι υπάρχει μία αντιπαράθεση ανάμεσα “σε μία τολμηρή, εθνικά σωστή θέση για να λυθεί μια εκκρεμότητα και να ανοίξουν δρόμοι” και “σε όσους θέλουν να μείνουν όλα τα εθνικά θέματα ανοιχτά”.

Επίθεση Βούτση σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής

“Βέλη” σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής εξαπέλυσε ο Νίκος Βούτσης για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άσκησε κριτικά στα δύο κόμματα πως δεν έχουν ξεκάθαρη στάση αλλά “κρύβονται” πίσω από το σύνθημα “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική”.

Από το βήμα της Βουλής σημείωσε πως από τα δύο κόμματα “ουδέποτε έγινε προσπάθεια να ξεχωρίσει η σύνθετη ονομασία erga omnes με επιπλέον δεσμεύσεις από την άποψη που έλεγε ότι πουθενά να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία”. Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή τη στάση ως ένα “τρικ” λέγοντας πως αυτό ήταν “το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο άνθισαν απόψεις, που ήταν επικίνδυνες”.

Συνέχισε την ομιλία επισημαίνοντας : επί της ουσίας κρύβεστε πίσω από την αχλύ του συνθήματος “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική” και προσθέτοντας “αρκετά αλυτρωτικό σύνθημα. Μην φοβόμαστε τις λέξεις”. Για να πει απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη “σας παρακαλώ έχετε λύσει από το 1991 τις απορίες σας, οδηγώντας και την παράταξη σας εκεί που την οδηγήσατε”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι υπάρχει μία αντιπαράθεση ανάμεσα “σε μία τολμηρή, εθνικά σωστή θέση για να λυθεί μια εκκρεμότητα και να ανοίξουν δρόμοι” και “σε όσους θέλουν να μείνουν όλα τα εθνικά θέματα ανοιχτά”. Προσέθεσε δε πως “δεν υπάρχει χειρότερο από το να απορρίψουμε μια συμβιβαστική πρόταση, θετική και να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα ξενοφοβική, μίζερη, περίκλειστη. Ο πατριωτισμός μετριέται και οικοδομείται στην προσπάθεια για μια πατρίδα που δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, που θα έχει εθνική αυτοπεποίθηση και δεν θα έχει μίσος για τους λαούς της περιοχής”.

Παράλληλα σχολίασε και τις “εξελίξεις” στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα. Όπως σημείωσε “πρέπει να είναι κανείς μικρόνους για να μην βλέπει πως μια τέτοια ιστορική συμφωνία θα έφερνε μία τομή και θα δημιουργούσε ανακατατάξεις σε ιδέες, κόμματα κ.α.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε εκ νέου στα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή. Σημείωσε πως δεν υπάρχει από όλες τις πλευρές καταδίκη και εγρήγορση για το σχέδιο επίθεσης στη Βουλή με πρωτοφανείς μεθόδους από φιλοφασιστικές ομάδες. Πρόσθεσε μάλιστα πως “αυτό που έγινε την Κυριακή και ελπίζω ότι δεν θα ξαναγίνει είχε σχέση με την απολύτως αμυντική στάση της αστυνομίας σε πέντε σημεία. Δείτε τις σχετικές εκθέσεις της ΕΛΑΣ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v