Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουάιντο ως υπηρεσιακό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Κάλεσε και άλλες δυτικές χώρες να πράξουν το ίδιο. Η πρώτη αντίδραση Μαδούρο.

Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, ορκίστηκε την Τετάρτη ως υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο κ. Γκουάιντο, επικεφαλής του Κογκρέσου, είχε διαμηνύσει πως είναι πρόθυμος να αναλάβει την προεδρία σε προσωρινή βάση για τη διενέργεια εκλογών.

Αμέσως μετά την κίνηση του κ. Γκουάιντο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τον αναγνωρίζει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ενθάρρυνε και άλλες δυτικές χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε το παράνομο καθεστώς Μαδούρο υπεύθυνο για οποιαδήποτε απειλή κατά της ασφάλειας του λαού της Βενεζουέλας» τόνισε ο κ. Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Στην αναγνώριση του κ. Γκουάιντο θα προχωρήσει και ο Καναδάς, σύμφωνα με δήλωσε Καναδού αξιωματούχου στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον κ. Μαδούρο να κάνει στην άκρη «για χάρη ενός νόμιμου ηγέτη ο οποίος αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας». Ο ίδιος κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τη δημοκρατία και να προστατεύσουν τους πολίτες.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη και Χιλή ακολουθούν την απόφαση Ουάσινγκτον

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν "την ελευθερία και τη δημοκρατία", στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v