Κομισιόν: Ανοικτοί σε παράταση της προθεσμίας για Brexit

Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να επεξεργαστεί τις ιδέες της για τις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit, αν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, αλλά δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της ίδιας της συμφωνίας αποχώρησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κομισιόν: Ανοικτοί σε παράταση της προθεσμίας για Brexit

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να αποφασίσουν παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν το Λονδίνο δώσει έναν καλό λόγο για ένα τέτοιο αίτημα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν υπήρξε αίτημα από το Ηνωμένο Βασίλειο για παράταση. Αν υπάρξει αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση αναφέροντας τους λόγους για μια τέτοια παράταση, θα είναι θέμα των 27 της ΕΕ για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα», είπε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να επεξεργαστεί τις ιδέες της για τις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit, αν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, τονίζοντας όπως πως δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της ίδιας της συμφωνίας αποχώρησης. Άφησε να εννοηθεί πως ένα άλλο βασικό σημείο της συμφωνίας – η πολιτική διακήρυξη αναφορικά με τις προσδοκίες για τους εμπορικούς όρους μετά το Brexit- μπορεί να «ξαναδουλευτεί».

Ερωτηθείς για τα σχόλια του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, πως η Βρετανία θα μπορούσε να έχει διαφορετικούς εμπορικούς όρους αν αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» της, ο κ. Σχοινάς είπε πως «πάντα είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συζητήσουμε όμως… η συμφωνία αποχώρησης –και, επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε μεταξύ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v