Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Οι εγγυήτριες δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες για νέο Σύνταγμα στη Συρία

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι τρεις χώρες, οι εγγυήτριες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, "συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες" ώστε να συνεδριάσει το όργανο αυτό στις αρχές του 2019, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους που διάβασε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΟΗΕ: Οι εγγυήτριες δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες για νέο Σύνταγμα στη Συρία

Ο ΟΗΕ, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να οργανωθεί, στις αρχές του επόμενου έτους στη Γενεύη, η πρώην σύνοδος της Συνταγματικής Επιτροπής που θα αναλάβει να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Συρίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι τρεις χώρες, οι εγγυήτριες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, "συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες" ώστε να συνεδριάσει το όργανο αυτό στις αρχές του 2019, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους που διάβασε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Επιτροπή αυτή πάντως δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, καθώς η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εκφράζει διαφωνίες για τη σύνθεσή της.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, στα τέλη του έτους, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, συγκάλεσε σήμερα στη Γενεύη σύσκεψη με τον Λαβρόφ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι σύμμαχοι του καθεστώτος της Δαμασκού ενώ η Τουρκία στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του Άσαντ.

Η συριακή αντιπολίτευση ζητά ένα καινούριο σύνταγμα, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει μόνο σε μια περιορισμένη αναθεώρηση του υπάρχοντος.

Με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ, η Συνταγματική Επιτροπή θα αποτελείται από 150 μέλη: 50 που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ώστε να εκπροσωπηθούν και ειδικοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Δεκαπέντε μέλη (5 από κάθε ομάδα) θα αναλάβουν τη σύνταξη του νέου κειμένου. Τον Οκτώβριο πάντως, το συριακό καθεστώς απέρριψε τον κατάλογο των 50 μελών που πρότεινε ο ντε Μιστούρα.

Ο 71χρονος Στάφαν ντε Μιστούρα θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στα τέλη του έτους. Ειδικός μεσολαβητής για τη Συρία θα αναλάβει με την καινούρια χρονιά ο Νορβηγός Γκερντ Πέντερσεν. Στο κύριο άρθρο της σήμερα η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα Al Watan έγραψε ότι "στη Δαμασκό, κανείς δεν θα κλάψει για την αποχώρηση του Στάφαν ντε Μιστούρα", κατηγορώντας τον ότι σκοπός του ήταν να καταστρέψει το συριακό καθεστώς και να επιβάλει τη βούληση της Δύσης στους Σύρους και "κυρίως, ένα νέο Σύνταγμα".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πάντως ο ντε Μιστούρα υπερασπίστηκε το έργο που επιτέλεσε τα τελευταία 4,5 χρόνια. Είπε μάλιστα ότι πρόσφατα επικοινώνησε μαζί του κάποιο "πρόσωπο" και τον ευχαρίστησε επειδή με τις διπλωματικές προσπάθειές του έσωστε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στη Συρία. "Οργανώσατε με την ομάδα σας νέες συναντήσεις, προπαρασκευαστικές επαφές, συνομιλίες, εκεχειρίες που απέτυχαν, άλλες που πέτυχαν και μετά απέτυχαν ξανά (...) υπολογίσαμε ότι αντί για 540.000 (νεκρούς) θα είχαμε 1,3 εκατομμύριο", φέρεται να είπε στον ντε Μιστούρα ο ανώνυμος συνομιλητής του.

Στους 540.000 νεκρούς που ανέφερε ο ντε Μιστούρα περιλαμβάνονται τόσο οι αντάρτες μαχητές όσο και οι στρατιώτες του τακτικού συριακού στρατού. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι στον πόλεμο στη Συρία έχουν σκοτωθεί 360.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v