Κύπρος: Μήνυμα εγρήγορσης από την κεντρική τραπεζίτη

Σε ότι αφορά το σχέδιο Εστία η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ιδιαίτερη εμπλοκή και απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε συμμετοχή στην ετοιμασία του.

Κύπρος: Μήνυμα εγρήγορσης από την κεντρική τραπεζίτη

Η θετική πορεία των κρατικών εσόδων και του ΑΕΠ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, τόνισε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την παρουσία της στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι είναι αισιόδοξη για την μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας κάτι το οποίο όπως είπε, βασίζεται και στα βήματα προόδου και τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, στέλνοντας παράλληλα, το μήνυμα ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας και πως η Κεντρική Τράπεζα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μείνουμε σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά το σχέδιο Εστία σημείωσε ότι η ΚΤ δεν είχε ιδιαίτερη εμπλοκή και απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε συμμετοχή στην ετοιμασία του.

Πρόσθεσε ότι μετά από έρευνα που έκανε η ΚΤ φαίνεται ότι ο αριθμός των κακοπληρωτών δεν είναι τόσο μεγάλος όσο είχε θεωρηθεί, εντούτοις, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ή ποσοστό, όπως αναφέρθηκε.

Η ΚΤ για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης, διαχώρισε μεταξύ κακοπληρωτών που μπορούν με το εισόδημα τους να πληρώσουν και δεν το κάνουν και σε αυτούς που μπορούν βάσει περιουσιακών στοιχείων να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία σε σχέση με τις προτάσεις νόμου που έχουν ετοιμάσει κόμματα για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Στο 297% το ιδιωτικό χρέος

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους φτάνει στο 297% και το δημόσιο χρέος στο 105%.

Σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος σημείωσε ότι το 100% αφορά νοικοκυριά και το 197% τις επιχειρήσεις.

Μέσα στο σύνολο του 297% περιλαμβάνεται όπως είπε ποσοστό χρέους που αφορά οντότητες ειδικού σκοπού όπου για παράδειγμα αγοράζουν ένα πλοίο που το περιουσιακό είναι στις θάλασσες και το χρέος στην τράπεζα.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v