Τραμπ: Υπάρχουν καλά σημάδια για τις συνομιλίες με Κίνα

Την πεποίθηση ότι η Κίνα θέλει να κλείσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή. Παραγκωνίστηκε στην οικογενειακή φωτογραφία της G20 o Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Τραμπ: Υπάρχουν καλά σημάδια για τις συνομιλίες με Κίνα

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε την Παρασκευή ότι υπάρχουν κάποια καλά σημάδια στις συνομιλίες με την Κίνα ενόψει της συνάντησης του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Αν μπορούσαμε να κλείσουμε μια συμφωνία, αυτό θα ήταν καλό. Πιστεύω ότι το θέλουν. Πιστεύω ότι θα θέλαμε. Θα δούμε» υπογράμμισε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, o ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι σύμβουλοι του προετοιμάζονται για τη συνάντηση του Σαββάτου. 

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιτζερ, υποστήριξε πως θα του προξενούσε έκπληξη, αν η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Σι στο περιθώριο της σύσκεψης της G20 δεν είχε θετική έκβαση.

Παραγκωνίστηκε στην οικογενειακή φωτογραφία ο Σαουδάραβας πρίγκιπας

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παραγκωνίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσημης «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών της διεθνούς κοινότητας και άλλων αξιωματούχων της Συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες και στάθηκε στην άκρη της ομάδας που πόζαρε, ενώ τον αγνοούσαν οι άλλοι συμμετέχοντες της Συνόδου.

Η παρουσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη διεθνή Σύνοδο ήταν αμφιλεγόμενη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρίγκιπας διάδοχος σύντομα αποχώρησε από τη σκηνή χωρίς να ανταλλάξει χειραψία με κανέναν ή να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες.

Στο κέντρο της φωτογραφίας βρισκόταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οικοδεσπότης της φετινής Συνόδου.

Ο Μάκρι ανέφερε ότι οι κατηγορίες ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι ενδέχεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Η Σαουδική Αραβία απαντάει ότι ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της δολοφονίας.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έκαναν «κόλλα πέντε» κι αντήλλαξαν μια χειραψία, ενώ γελούσαν δυνατά την ώρα που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.

Επίθεση Πούτιν κατά του προστατευτισμού

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα από το Μπουένος Άιρες τη «μοχθηρή πρακτική» των «μονομερών κυρώσεων» και του εμπορικού προστατευτισμού, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της G20 που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

«Δεν μπορούμε να βλέπουμε τον ανέντιμο ανταγωνισμό να αντικαθιστά όλο και συχνότερα τον τίμιο διάλογο που βασίζεται στην αρχή της ισότητας μεταξύ των κρατών. Η μοχθηρή πρακτική της καταφυγής στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις και στα μέτρα προστατευτισμού εξαπλώνεται» είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, η χώρα του οποίου πλήττεται από το 2014 από αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους επικεφαλής των χωρών των Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική) και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη διμερή συνάντηση με τον Πούτιν, που είχε προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v