Kόντρα στην Ε.Ε. για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. διαφωνούν για το πώς πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες με τα διεθνή πρότυπα. Στο επίκεντρο τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Προβληματισμός για την αύξηση του κόστους.

Kόντρα στην Ε.Ε. για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να εγκρίνουν στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας μια ευρεία μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θέτουν το όριο των κεφαλαιακών μαξιλαριών που πρέπει να έχουν οι τράπεζες για την απορρόφηση απωλειών.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών παραμένουν διχασμένες όσον αφορά την ποσότητα του χρέους μειωμένης εξασφάλισης που πρέπει να εκδώσουν.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν για το πώς θα προσαρμόσουν τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Αλλά η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από το αν θα επιτευχθεί συμβιβασμός σχετικά με την ποσότητα του χρέους μειωμένης εξασφάλισης που θα πρέπει να εκδώσουν οι τράπεζες, με βάση τους νέους κανόνες.

Το χρέος αυτό θα χρησιμοποιούνταν για τη διάσωση της τράπεζας, αν αντιμετώπιζε προβλήματα, ώστε να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση χρημάτων των φορολογουμένων όπως συνέβη κατά την παγκόσμια κρίση το 2007-2008.

Αλλά με τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη σταθερότητα των τραπεζών στις χώρες με υπερβολικό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, το κόστος της έκδοσης χρέους μειωμένης εξασφάλισης θα μπορούσε να αυξηθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.

Στην τελευταία έκδοση, η ιταλική UniCredit πλήρωσε υψηλό επιτόκιο για την πώληση πενταετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην Pimco.

H Ιταλία είναι μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που θέλουν το χρέος μειωμένης εξασφάλισης να φτάνει ως το 27% του συνολικού σταθμισμένου για ρίσκο ενεργητικού των μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Αλλά οι χώρες του Βορρά, με οδηγό τη Γερμανία, ζητούν να μπει το όριο στο 30%, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v