Tα επόμενα ορόσημα του Brexit

Στο βρετανικό κοινοβούλιο το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι πολιτικές ισορροπίες, η έκκληση Μέι, το μήνυμα των Εργατικών, τα κρίσιμα ορόσημα και οι ημερομηνίες - κλειδιά για υλοποίηση της συμφωνίας.

Tα επόμενα ορόσημα του Brexit

Η συμφωνία για το Brexit επικυρώθηκε από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα όμως η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έρχεται αντιμέτωπη με τον «γολγοθά» της επικύρωσης της συμφωνίας και από το βρετανικό κοινοβούλιο, εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων.

Η κ. Μέι –όπως και οι ηγέτες της ΕΕ- απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λέγοντας πως όχι μόνον είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να πετύχει, αλλά και πως είναι η μοναδική που βρίσκεται στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, θα προσπαθήσει να πείσει τους βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, δημοσιοποιώντας ανάλυση και μιλώντας στον λαό, υπογραμμίζοντας πως αν η συμφωνία απορριφθεί, τότε η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα ταχθεί κατά της κυβερνητικής συμφωνίας για το Brexit στη βουλή, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος περιέγραψε τη συμφωνία που επικυρώθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ως «μια μίζερη αποτυχία διαπραγμάτευσης».

«Είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μίζερης αποτυχίας διαπραγμάτευσης που μας αφήνει με τα χειρότερα όλων. Μας δίνει λιγότερο λόγο για το μέλλον μας και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και βιοτικό επίπεδο», αναφέρει ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Γι αυτό το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί κατά της συμφωνίας στη βουλή. Θα εργαστούμε με άλλους να μπλοκάρουμε ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία και να διασφαλίσουμε πως θα μπει στο τραπέζι το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για μια λογική συμφωνία για να ενώσει τη χώρα».

Νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, η επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, είπε πως θα «επανεξετάσει» τη συμφωνία του κόμματός της για στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, εάν η συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit περάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αν έρθει στο σημείο που η βουλή αποφασίσει, και δεν υπάρχουν αποδείξεις πως θα συμβεί αυτό, αν όμως αποφασίσουν να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία τότε προφανώς θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη συμφωνία εμπιστοσύνης μας», είπε συγκεκριμένα η Αρλίν Φόστερ.

Σημειώνεται πως αν το DUP υλοποιήσει την απειλή του, τότε η Μέι δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή των 650 εδρών που χρειάζεται.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ για την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ, είναι κακή και θα πρέπει να απορριφθεί στο κοινοβούλιο.

«Είναι μια κακή συμφωνία, καθοδηγούμενη από τις αυτοκαταστροφικές κόκκινες γραμμές της πρωθυπουργού και τη συνεχιζόμενη φθορά στα δεξιά του κόμματός της».

«Η βουλή θα πρέπει να την απορρίψει και να στηρίξει μια καλύτερη εναλλακτική», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η συμφωνία θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Δεκέμβριο.

Χθες το βράδυ, την παραμονή της ειδικής Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του Brexit, η κ. Μέι, με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, απηύθυνε δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

 «Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

-Δεκέμβριος 2018: Μετά τη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής στη συμφωνία, ακολουθεί η «στιγμή της αλήθειας» με την ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση και οι Εργατικοί διαφωνούν για τη διαδικασία της ψηφοφορίας και για το αν θα υπάρχει πρόβλεψη για δεύτερο δημοψήφισμα.

-Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019: Εάν η συμφωνία εγκριθεί από τη βρετανική βουλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να κυρώσει σε νόμο τη συμφωνία αποχώρησης, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες μάχες στα επιμέρους του νομοσχεδίου.

-Εως τα τέλη Μαρτίου 2019: Προτού υιοθετηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ αμφίβολες διατάξεις ενδέχεται να τεθούν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από ευρωβουλευτές.

-29 Μαρτίου 2019: Θα υπάρξουν πολλές πολιτικές διακηρύξεις την ιστορική αυτή μέρα. Όμως το αν θα υπάρξουν αλλαγές τη στιγμή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών αι τις μάχες στη βρετανική βουλή.

-Μετά τις 30 Μαρτίου 2019: Πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της εμπορικής σχέσης ΕΕ-Βρετανίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο ήταν μέλος της Ενωσης.

Με βάση την συμφωνία επί της αρχής, τότε ξεκινά η μεταβατική περίοδος των 21 μηνών.

-31 Δεκεμβρίου 2020: Η μεταβατική περίοδος είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας. Δεδομένης της δυσκολίας των εμπορικών συζητήσεων, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει προτείνει παράταση της μεταβατικές περιόδου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

-31 Δεκεμβρίου 2022: Το προσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης καθιστά σαφές ότι εάν στα τέλη της μεταβατικής περιόδου δεν υπάρχει συμφωνία να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» με τη Βόρεια Ιρλανδία, ξεκινά μια περίοδος με την Βρετανία σε «προσωρινή» τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αν και η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πιο συνδεδεμένη με την Ενωση.

Πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι λόγω της μεταβατικής περιόδου και των χρονοβόρων διαδικασιών, το «πλήρες Brexit» θα λάβει χώρα κάποια στιγμή από τα μέσα ως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v