Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Υπέργηρα» τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών παγκοσμίως

Τα μέλη σε διοικητικά συμβούλια άνω των 75 ετών ξεπερνούν σε αριθμό τα μέλη που είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με την έρευνα της Alexander Hughes International.

«Υπέργηρα» τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών παγκοσμίως

Την αύξηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών παγκοσμίως, αλλά και την κατάληψη των θέσεων από άτομα μεγάλης ηλικίας καταγράφει έρευνα της Alexander Hughes International. 

Η Alexander Hughes International, με παρουσία στην αγορά από το 1957, είναι ένας από τους ηγετικούς ομίλους εξεύρεσης και επιλογής στελεχών διεθνώς, παρέχοντας τις υπηρεσίες του μέσα από ένα ομοιογενές δίκτυο θυγατρικών εταιρειών στις 54 χώρες που δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Στην μελέτη συμμετείχε και το γραφείο της Alexander Hughes στην Ελλάδα, η HR Quest / Alexander Hughes.

Οι σύμβουλοι της Alexander Hughes σε όλο τον κόσμο συνεργάσθηκαν προκειμένου να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες και να δώσουν μια γενική εικόνα των βασικών διαστάσεων στη δομή των Διοικητικών Συμβουλίων: το φύλο, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την κινητικότητα σε διεθνή κλίμακα, την προϋπηρεσία των ηγετών (εσωτερική προαγωγή ή εξωτερική πρόσληψη). Τα στοιχεία και η ανάλυσή μας προσδιορίζονται ανά περιφέρεια και κλάδο, καθώς και βάσει του μεγέθους και της κερδοφορίας της εταιρείας. Υπάρχουν επίσης συγκριτικά στοιχεία για να εκθέσουν τις τάσεις των τελευταίων ετών.

Τα συμπεράσματα

Στην μελέτη αυτή, εξετάστηκε η δομή των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Στην φετινή έκδοση, αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά περισσότερων από 13.000 ηγετών σε 30 χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας καθώς και της Αφρικής.

Τα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

- Αύξηση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών σε όλες τις αγορές: Στις Η.Π.Α. για παράδειγμα το ποσοστό γυναικών στα Δ.Σ. αυξήθηκε σε 21.7% το 2017 από 20% το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις μεγάλες εταιρείες από ότι στις μικρές.

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου με ποικιλομορφία σε ηλικίες και εθνικότητες (high level of diversity) τείνουν να έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τις αντίστοιχες με ιδιαίτερα ομοιογενή Δ.Σ. (low Level of diversity). Μάλιστα η διαφορά προσδιορίσθηκε στο +35%!

- Η μέση διάρκεια της θητείας των μελών Διοικητικού Συμβουλίου για την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή προσδιορίζεται ως ακολούθως: Η.Π.Α. 13.4 έτη, Δυτική Ευρώπη 10.5 έτη, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 9.9 έτη.

- Στην ίδια έρευνα μελετήθηκαν και οι τάσεις στελέχωσης των Δ.Σ. διεθνώς όπου διαπιστώθηκε ότι το 55% των εταιρειών καλύπτει τις θέσεις Δ.Σ. μέσω εξωτερικών προλήψεων ενώ μόνο το 45% των ανώτερων θέσεων Δ.Σ. καλύπτεται από στελέχη μέσα στην εταιρεία.

- Περαιτέρω η μεγάλη ηλικία είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο χαρακτηριστικό των μελών Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών, λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχουν. Τα περισσότερα μέλη Δ.Σ. διεθνώς είναι μεταξύ 55-60 ετών, ενώ τα μέλη άνω των 75 ετών ξεπερνούν σε αριθμό τα μέλη που είναι κάτω των 45 ετών!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v