Δεν τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας η Γερμανία

”Εκτός” των αρχικών διατάξεων του συμφώνου σταθερότητας θα μείνει για το 2002, κατά πάσα πιθανότητα η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της, H. Eichel, αφού το έλλειμμά της αναμένεται να ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις για 2,9% του ΑΕΠ.

Δεν τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας η Γερμανία
”Δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ”.

Με την παραπάνω δήλωση ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, H. Eichel, δήλωσε εύγλωττα πως η χώρα του δεν θα ”τηρήσει” το σύμφωνο σταθερότητας, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρξε αν και ο P. Solbes, κοινοτικός επίτροπος για νομισματικά θέματα, ακολούθησε ”κατευναστική γραμμή”, τονίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να επιδείξει υπομονή έναντι των κρατών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Παράλληλα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα μέτρα που θα λάβει ο H. Eichel για τη μείωση του ελλείμματος δήλωσε πως ”φαίνεται να στοχεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι πρόσφατα η Κομισιόν αναγκάστηκε να ελαστικοποιήσει τους χρόνους εκπλήρωσης του συμφώνου σταθερότητας για τρεις χώρες μέλη (μεταξύ των οποίων και η Γερμανία), μέχρι το 2006.

Σημειώνεται πάντως, πως για την Πορτογαλία η ΕΕ υιοθέτησε ”σκληρότερη στάση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v