Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του CDU η Μέρκελ

Τέλος εποχής για το Συντηρητικό Κόμμα στη Γερμανία, μετά το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Εσση. Την αποχώρησή της από την προεδρία προανήγγειλε η Ανγκελα Μέρκελ, που θέλει να παραμείνει καγκελάριος. Οι πιέσεις, η αντίδραση και το συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του CDU η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε σε ηγετικά στελέχη του CDU πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild αλλά και ανώτατη κομματική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η καγκελάριος δέχθηκε έντονες πιέσεις σήμερα -μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση- από τους συντηρητικούς να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος.

Το DPA μεταδίδει πάντως πως η κα Μέρκελ θέλει να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η κα Μέρκελ βρίσκεται στην ηγεσία του CDU από το 2000. Αν και παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς της Γερμανίας, το αδελφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών από καιρό της ζητά να ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή της.

Η γενική γραμματέας του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, που μεταδίδει το ΑΠΕ.

Και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του CDU, σύμφωνα με πηγές των Συντηρητικών, που μεταδίδει το Reuters.

Οι ιστορικές απώλειες για CDU και SPD 

Την απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους εξασφαλίζουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι στην Έσση.

Σε μια δραματική έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, το κρατίδιο οδεύει να έχει -για πρώτη φορά- εξακομματικό Κοινοβούλιο, με 137 βουλευτές.

Το CDU, με ποσοστό 27% (38,3% το 2013), εξασφαλίζει 40 έδρες, οι Πράσινοι με 19,8% (+8,7) 29 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το ίδιο ποσοστό, 19,8% (-10,9) ισάριθμες έδρες. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με 13,1% (+9), εξασφαλίζει με άνεση την πρώτη της είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου όπου ιδρύθηκε το 2013, με 19 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 7,5% (+2,5), θα εκπροσωπηθούν από 11 βουλευτές και η Αριστερά με 6,5% (+1,1) από 9.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τις εκλογές, κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό τους στο κρατίδιο για τα τελευταία -τουλάχιστον- 50 χρόνια. Στην κούρσα για τη δεύτερη θέση, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Πράσινοι συγκέντρωναν μόλις 94 ψήφους περισσότερες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD. Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP (συνασπισμός «φανάρι») και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).

Ο κ. Μπουφιέ και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το νέο, άσχημο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες σημαίνει ότι αυξάνεται η εσωκομματική πίεση στην πρόεδρο του κόμματος Αντρέα Νάλες για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό.

Στις πρώτες της δηλώσεις η Αντρέα Νάλες δήλωσε στο Βερολίνο ότι η «κατάσταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να επιλύσουν το ταχύτερο τις διενέξεις ως προς την πολιτική κατεύθυνση αλλά και τα πρόσωπα». Η πρόεδρος του SPD υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εναποθέσει τη μοίρα του κόμματος στα χέρια των Συντηρητικών: «Θα πρέπει να αλλάξει κάτι στους Σοσιαλδημοκράτες. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Διαπιστώνω ωστόσο ότι δεν διαθέτουμε πια χρονικά περιθώρια». Η Αντρέα Νάλες πρόσθεσε ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο θα πρέπει να καταθέσει έναν οδικό χάρτη με τους κυβερνητικούς στόχους. Από την εφαρμογή του, θα δούμε στα μέσα της κυβερνητικής θητείας αν έχει νόημα για μας μια συμμετοχή σε αυτή την κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v