Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Τοπικό φαινόμενο η αύξηση των ιταλικών yields

Υπάρχουν ενδείξεις πως οι δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων για το ευρώ έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ιταλικών spreads. Καθησυχαστικός για τα ελληνικά ομόλογα. Ανησυχία για "απότομη άνοδο" των επιτοκίων.

Ντράγκι: Τοπικό φαινόμενο η αύξηση των ιταλικών yields

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα καθώς, όπως είπε, η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι τοπικό φαινόμενο και αφορά την εν λόγω χώρα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις εξελίξεις στην Ιταλία και όχι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις αγορές ομολόγων (το QE) στο τέλος του έτους.

Είπε ακόμα ότι οι αγορές δεν είχαν αντιδράσει τον Ιούνιο στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Για να δείξει ότι οι κινήσεις των αγορών προήλθαν από εγχώρια ζητήματα της Ιταλίας, ο Ντράγκι έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των διαφορών στις αποδόσεις (spreads) μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, παρά το ότι η ΕΚΤ αγόραζε τα ιταλικά ομόλογα, αλλά όχι τα ελληνικά.

Ο Ντράγκι είπε ότι Ιταλοί αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν να αμφισβητούν το ευρώ και να «ηρεμήσουν» στη συζήτηση του προϋπολογισμού τους, καθώς έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Μία δημοσιονομική επέκταση σε μία χώρα με υψηλό χρέος περιπλέκεται περισσότερο... αν οι άνθρωποι αρχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ», είπε ο Ντράγκι. «Οι δηλώσεις αυτές... έχουν προκαλέσει πραγματική ζημιά και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα spreads αυξήθηκαν λόγω των δηλώσεων αυτών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματά τους είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια».

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα στις αρχές του Φθινοπώρου, καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστήριξε ότι η Ιταλία θα ωφελείτο από μία έξοδό της από το ευρώ, ενώ πήρε πίσω τη δήλωση αυτή μετά την αρνητική αντίδραση της αγοράς. «Το πρώτο πράγμα (που πρέπει να γίνει) είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι. Και μετά, το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία», είπε ο Ντράγκι, τονίζοντας την ανάγκη να εξετασθούν τα πραγματικά σχέδια για τις δαπάνες, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τις δηλώσεις της κυβέρνησης.

Απαντώντας στον κ. Ντράγκι, ο γερουσιαστής της Λέγκας Αλμπέρτο Μπανιάι, δήλωσε πως ο Ντράγκι είναι αυτός που θα πρέπει να ηρεμήσει, αντί να στρέφει την προσοχή σε περιστασιακά σχόλια για το ευρώ, που αποτελούν προσωπικές γνώμες και δεν έχουν επιπτώσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Ανησυχία για «απότομη άνοδο» των επιτοκίων

Νωρίτερα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η πολιτική της ΕΚΤ εκτελείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την χάραξή της είναι μία απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ή μία απρόβλεπτη άνοδος των επιτοκίων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πιο εξειδικευμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα χρονίζοντα ζητήματα για τη σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, ή την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που ναι μεν φαίνεται απίθανο να συμβεί στην ευρωζώνη, αλλά είναι πιο συναφές προς την αμερικανική οικονομία.

Όσον αφορά για τους άλλους κινδύνους, ο Ντράγκι ανησυχεί για μία "απότομη άνοδο" των επιτοκίων εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως οι εμπορικές διενέξεις, η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, ή ακόμη και η παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην πολιτική της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v