Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Δασμοί $12 δισ. σε τρόφιμα-ποτά χωρίς συμφωνία για το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε προϊόντα διατροφής και ποτά αξίας £48 δισ. την περασμένη χρονιά, με αρκετά από αυτά να προέρχονται από την ΕΕ. Υψηλότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ θα δουν οι καταναλωτές αν δεν γίνει το ντιλ.

Barclays: Δασμοί $12 δισ. σε τρόφιμα-ποτά χωρίς συμφωνία για το Brexit

Οι εισαγωγές ειδών διατροφής και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να δεχθούν «χτύπημα» από δασμούς ύψους $12,2 δισ. (9,3 δισ. στερλίνες), οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, αν η χώρα συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποχωρήσει από αυτή χωρίς συμφωνία.

Εάν οι διαπραγματεύσεις του Brexit αποτύχουν και δεν ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο, θα υπάρξουν επιπλέον δασμοί 27% σε προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της Barclays, που παρουσιάζει το Bloomberg.

Σε αυτή την περίπτωση, οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στις τιμές στα καταστήματα, καθώς κάποιο από αυτό το κόστος θα μεταφερθεί σε αυτούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε προϊόντα διατροφής και ποτά αξίας περίπου £48 δισ. την περασμένη χρονιά, με αρκετά από αυτά να προέρχονται από την ΕΕ.

Όπως τονίζει η έρευνα, κάποιες εταιρείες μεταποίησης αλλά και τράπεζες μπορούν να μεταφερθούν, όχι όμως και τα σούπερ μάρκετ που αναγκαστικά θα μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι έμποροι λιανικής μπορούν να προσπαθήσουν να αυξήσουν τις αγορές από τοπικούς παραγωγούς. Στα νέα εκπτωτικά καταστήματα της Tesco, τα Jack’s, οκτώ από τα 10 προϊόντα είναι made in Βρετανία, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v