Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξοδος-ρεκόρ ξένων επενδυτών από τα ιταλικά ομόλογα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η διακράτηση ιταλικού χρέους από ξένους επενδυτές κατέγραψε καθαρή μείωση 38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έχοντας μειωθεί κατά 34 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, οι ιταλικές τράπεζες αύξησαν τα holdings ιταλικών ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ.

Εξοδος-ρεκόρ ξένων επενδυτών από τα ιταλικά ομόλογα

Σε επίπεδο ρεκόρ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έφτασαν οι καθαρές πωλήσεις κρατικού ιταλικού χρέους, καθώς οι ξένοι επενδυτές επιταχύνουν την έξοδό τους από την αγορά ομολόγων της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η διακράτηση ιταλικού χρέους από ξένους επενδυτές κατέγραψε καθαρή μείωση 38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έχοντας μειωθεί κατά 34 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμένουν αυξημένες, με αυτήν του 10ετούς να κινείται κοντά στο υψηλό που είχε αγγίξει τον Μάιο, όταν τα δυο λαϊκιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της χώρας σχημάτισαν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επενδυτές θεωρούν την ιταλική αγορά χρέους ως «βαρόμετρο» για την διάθεση ρίσκου. Καθώς η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον πρώτο της προϋπολογισμό, η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα εκτιμάται πως θα συνεχιστεί. Θεωρούνται τίτλοι ιδιαίτερα ευάλωτη στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και στην ενίσχυση του δολαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι ιταλικές τράπεζες αύξησαν τα holdings κρατικού χρέους κατά περισσότερο από 40 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, το υψηλότερο ποσό από το αποκορύφωμα της κρίσης της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v