Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στην ύφεση του 2008 σε περίπτωση εμπορικού πολέμου

Ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος θα "εξάλειφε" το 4% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ενώ οι οικονομικές απώλειες θα ήταν ακόμα χειρότερες για τις σχετικά μικρές και ανοικτές οικονομίες, προειδοποιεί το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων της Γαλλίας.

Επιστροφή στην ύφεση του 2008 σε περίπτωση εμπορικού πολέμου

Ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος πιθανότατα θα ήταν το ίδιο καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία με την ύφεση του 2008-2009, προειδοποιεί το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να δουν μια μόνιμη απώλεια του 3% της οικονομικής τους παραγωγής και η Ευρωπαϊκή Ένωση 4% στην περίπτωση ενός πλήρους εμπορικού πολέμου, όπως εκτιμά το σώμα αυτό, το οποίο παρέχει συμβουλές στον πρωθυπουργό της Γαλλίας. Στην περίπτωση της ΕΕ, αυτό «μεταφράζεται» σε απώλεια 1.250 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο.

Προσδιορίζει έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο ως μια αύξηση 60 ποσοστιαίων μονάδων στους δασμούς βιομηχανοποιημένων προϊόντων και περιορισμούς στις υπηρεσίες μεταξύ μεγάλων εμπορικών εταίρων.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, Philippe Martin, δήλωσε πως αυξήσεις δασμών ενός τέτοιου μεγέθους αντιστοιχούν στις αυξήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Συγκριτικά, οι δασμοί είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότεροι από το 3% κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Οι οικονομικές απώλειες από έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο θα ήταν χειρότερες για σχετικά μικρές, ανοικτές οικονομίες, ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ για τον Καναδά, την Ιρλανδία, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία.

Ακόμα και σε έναν πιο περιορισμένο εμπορικό πόλεμο, η επίπτωση και πάλι θα ήταν τεράστια, με μια πτώση σχεδόν 60% στο διμερές εμπόριο Κίνας-ΗΠΑ, αν οι δυο χώρες επιβάλουν εκατέρωθεν αυξήσεις δασμών 25% σε όλο το μεταξύ τους εμπόριο.

Το Συμβούλιο συστήνει τον συντονισμό με εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς για αντίμετρα στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις δασμών από τις ΗΠΑ, καθώς και πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αναφέρει επίσης πως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ως μια «πολιτική ασφάλειας» που θα μπορούσε να περιορίσει την επίπτωση ενός πλήρους εμπορικού πολέμου.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν θα πρέπει να αποδεχθεί μελλοντικές συμφωνίες αν η χώρα-εταίρος δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για το κλείσιμο των «παραθύρων» στην διασυνοριακή εταιρική φορολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v