Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IfO: Υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο

Οι εποχές του οικονομικού μπουμ έχουν τελειώσει για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία είναι σε πορεία για πιο φυσιολογικό αναπτυξιακό μονοπάτι, σημειώνει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου, Klaus Wohlrabe. Σε χαμηλό έτους ο δείκτης.

IfO: Υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο

Ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο IfO. Ο δείκτης έφτασε στις 101,8 μονάδες, ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 101,7 και ενώ τον Μάιο ήταν στις 102,3 μονάδες. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου έτους.

Μία άλλη μέτρηση που αφορά τις τρέχουσες συνθήκες, έδειξε ότι το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του πρακτορείου, φτάνοντας στις 105,1 μονάδες (η πρόβλεψη ήταν για 105,6) και αρκετά μικρότερο από τις 106,1 μονάδες του Μαΐου. 

Ο δείκτης για τις προσδοκίες ήταν υψηλότερος – στις 98,6 μονάδες τον Ιούνιο έναντι πρόβλεψης για 98 και σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι εποχές του οικονομικού μπουμ έχουν τελειώσει για τη Γερμανία και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι σε πορεία για πιο φυσιολογικό αναπτυξιακό μονοπάτι, σημειώνει ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe.

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλει στην πτώση του επιχειρηματικού κλίματος, πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα μεταξύ των γερμανικών εταιρειών αυξάνεται και οι προσδοκίες για εξαγωγές έχουν μειωθεί περαιτέρω, ενώ και η πρόσφατη κυβερνητική κρίση όσον αφορά το μεταναστευτικό, αντανακλάται στην έρευνα του Ιουνίου, όπως είπε στο Reuters. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v