Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σουλτάνος» από την πρώτη Κυριακή ο Ερντογάν

«Ο τουρκικός λαός μού έδωσε την εντολή» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που αναλαμβάνει υπερεξουσίες μετά την νίκη με 52%, ενώ ο συνασπισμός του κερδίζει την πλειοψηφία. Στη Βουλή το κουρδικό κόμμα.

«Σουλτάνος» από την πρώτη Κυριακή ο Ερντογάν

Και με τη βούλα της κάλπης ο Ερντογάν είναι ο «Σουλτάνος» στην Τουρκία καθώς κερδίζει από τον πρώτο γύρο την εκλογή του στη θέση του προέδρου, ενώ η συμμαχία του κερδίζει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ετσι θα γίνει ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που θα διαθέτει υπερεξουσίες, με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση που πέρασε με το περσινό δημοψήφισμα.

«Ο τουρκικός λαός μού έδωσε την εντολή», δήλωσε με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που η αντιπολίτευση αμφισβητούσε ότι έχει τελειώσει η καταμέτρηση.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μού εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και στα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Η εικόνα σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή διαμορφώνεται ως εξής:

* Ερντογάν 52,46%

* Ιντζέ 30,82%

* Ντεμιρτάς 8,17%

* Ακσενερ 7,44%

* Καραμολάογλου 0,89%

Ως εκ τούτου, η συμμαχία του κόμματος του Ερντογάν με τους εθνικιστές αποσπά το 55,81% των ψήφων και η ενωμένη αντιπολίτευση ακολουθεί με 32,8%.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται με ποσοστό 42,41%. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 22,75%, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,17% και το Iyi με 10,08%.

Το φιλοκουρδικό HDP εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο, καθώς ήρθε τρίτο με ποσοστό 11,43%.

Η καταμέτρηση των ψήφων ωστόσο δεν κύλησε χωρίς εντάσεις. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ κατήγγειλε περί τις 21:00 ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών. Αλλά τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι έχει καταμετρηθεί το 85%».

Ο Ιντζέ έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα.

Πρακτικά τη στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επέμεινε ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Οι νεκροί

Τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi, σε επεισόδιο μεταξύ αντίπαλων οικογενειών.

Μεμονωμένα βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi ("Καλό"), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν «απειλές και επιθέσεις», προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν «απειλητική ατμόσφαιρα».

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Καταγγελίες για νοθεία

Περιστατικό νοθείας υπέρ του Ερντογάν κατεγράφη σε κάμερα και στην περιοχή του Erzurum. Στο βίντεο, εμφανίζονται δύο άνδρες οι οποίοι φέρονται να σφραγίζουν ψηφοδέλτια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκλογικό κέντρο της Ερζουρούμ. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Aylina Kilic, μέλος του CHP, η συγκεκριμένη κάλπη θα θεωρηθεί κενή.

Οι δηλώσεις των αρχηγών στην κάλπη

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου.

Μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Μ. Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πριν κλείσουν οι κάλπες πως «η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση με αυτές τις εκλογές». Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ψήφο, είπε πως η συμμετοχή στις εκλογές είναι υψηλή και «δείχνει πόσο προηγμένη είναι η Τουρκική Δημοκρατία και πόσο αναπτυγμένη είναι η δημοκρατική ωριμότητά της».

«Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα, που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», πρόσθεσε.

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στη Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στη σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθήκον του ως πολίτης και πρόσθεσε:

«Σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικο κλίμα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την είδηση απελευθέρωσης τριών μηχανικών τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με τη σύζυγό του Σελβί. Στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο, σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε:

«Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις, για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στη δημοκρατία μας».

Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη που επρόκειτο να ψηφίσει στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι αφού ψήφισε, έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαϊλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, ενώ ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v