Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Σχέδια για δασμούς 2,8 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα

Σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει αποφασιστεί η επιβολή έξτρα φόρων σε μία λίστα αμερικανικών προϊόντων, που ετοιμάστηκε πριν από εβδομάδες ως απάντηση στις απειλές τότε του Ντόναλντ Τραμπ. Τι περιλαμβάνει. Οι δηλώσεις Κατάινεν και Σέφκοβιτς.

ΕΕ: Σχέδια για δασμούς 2,8 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα

H Eυρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Η κίνηση έρχεται ως αντίποινα στην απόφαση της Ουάσιγκτον για φόρους στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει (και) από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει αποφασιστεί η επιβολή έξτρα φόρων σε μία λίστα αμερικανικών προϊόντων, που ετοιμάστηκε πριν από εβδομάδες ως απάντηση στις απειλές τότε του Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση των ΗΠΑ στις 31 Μαΐου για επιβολή 25% δασμών στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ήταν «μονομερής και μη νόμιμη», σημείωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Επτιροπής, προσθέτοντας ότι ήταν απαραίτητη η απάντηση της ΕΕ.

Ο κατάλογος των αμερικανικών προϊόντων που θα «χτυπηθούν» καλύπτει τα πάντα: από φιστικοβούτυρο μέχρι σκάφη και μοτοσικλέτες. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν πει ότι θα ανταποδώσουν με την ίδια ένταση.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι η Κομισιόν επιθυμεί να εφαρμοστούν οι δασμοί από την 1η Ιουλίου.

Διπλωμάτες της ΕΕ τόνισαν ότι η προκαταρκτική συζήτηση μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων έδειξε ευρεία υποστήριξη στα αντίποινα, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να δίνουν ισχυρή υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον Γίρκι Κατάινεν, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν υπεύθυνο για την εμπορική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει «πλήρη υποστήριξη από τα κράτη μέλη» για να πιέσει για αντίποινα. 

«Αυτά που προτείνουμε είναι σύμφωνα με τα στάνταρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», είπε. Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να υπερασπίσουμε τις επιχειρήσεις μας και τα νόμιμα συμφέροντά τους». 

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο κ. Κατάινεν είπε ότι «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος Τραμπ να κάνει μετά, αλλά αυτή είναι η αντίδρασή μας».

Τέλος, έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι είναι υπέρ της αποφυγής και από τις δύο πλευρές περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης ή διεύρυνσης του εμπορικού πολέμου. «Δεν υπάρχουν νικητές», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v