Η Fed προτείνει χαλάρωση του «κανόνα Βόλκερ» για τις μεγάλες τράπεζες

Πρόταση που δίνει στις μεγάλες τράπεζες μεγαλύτερη ελευθερία στην πραγματοποίηση συναλλαγών με ρίσκο παρουσίασε η Fed, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί το «ξήλωμα» των κανονισμών που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση του 2008.

Η Fed προτείνει χαλάρωση του «κανόνα Βόλκερ» για τις μεγάλες τράπεζες

Oι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε μετοχές και σε διάφορα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, μετά την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να χαλαρώσουν τον κανόνα Βόλκερ.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η κεντρική τράπεζα παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια πρόταση για σημαντική χαλάρωση του κανόνα Βόλκερ, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Ο κανόνας απαγόρευε στις τράπεζες να κάνουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα με τα χρήματα των καταθετών.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, οι αλλαγές στον κανόνα που εμπνεύστηκε ο πρώην Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στην Ουάσιγκτον να καταργηθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν στην Wall Street μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Οι μεγάλες τράπεζες, ενθαρρυμένες από την ατζέντα απορρύθμισης του προέδρου Τραμπ και ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα στην Ουάσιγκτον, έχουν αρχίσει να πιέζουν για αλλαγές σε διάφορες κανονισμούς που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση» σημειώνεται σε άρθρο των New York Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v