Πιέσεις στον Μπους να απολύσει τον Πιτ της SEC

Οι πιέσεις που ασκούνται στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εντάθηκαν ακόμη περισσότερο χθες, καθώς τα δύο σημαντικότερα στελέχη των Δημοκρατικών απαίτησαν από τον πρόεδρο Μπους να απολύσει τον πρόεδρο της SEC, Χάρβεϋ Πιτ.

Πιέσεις στον Μπους να απολύσει τον Πιτ της SEC
Εντείνεται η πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους να απομακρύνει τον επικεφαλής της SEC Χάρβεϋ Πιτ, ύστερα και από αντίστοιχο αίτημα των δύο κορυφαίων στελεχών των Δημοκρατικών.

Ο Τον Ντάσλ και ο Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, με επιστολή τους τόνισαν προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Πιτ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στη διαφάνεια της επιχειρηματικής ζωής των ΗΠΑ, επιδρά αρνητικά στην προσπάθεια της αγοράς για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και για σταθεροποίηση.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για την απομάκρυνση του Πιτ, δηλώνοντας ότι αυτές έχουν πολιτικά κίνητρα, και πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει κάποιο όφελος.

Ο Άρη Φλέισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σχολίασε ότι πρόκειται για πολιτική έκκληση η οποία δεν έχει καμία στήριξη. Αναλυτές ωστόσο σχολιάζουν ότι η επιστολή στον πρόεδρο Μπους αντανακλά την έντονη πολιτικοποίηση της SEC, μιας υποτιθέμενης αυτόνομης υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως η παρέμβαση από τον Ντασλ και τον Γκέπχαρντ, θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη.

Στην επιστολή τους αναφέρεται συγκεκριμένα πως ”οι αγορές παραμένουν νευρικές, και οι επενδυτές αναζητούν από τη SEC ενδείξεις ότι πρόκειται για μια άτεγκτη ελεγκτική επιτροπή. Ο κ. Πιτ φαίνεται προς το παρόν ανίκανος να ανταποκριθεί στις υψηλές αυτές απαιτήσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v