Τέλος εποχής για τους γκουρού των αγορών;

Η περικοπή των εκτιμήσεων της ”γκουρού” των αγορών Άμπτυ Κοέν για τον S&P 500 στις 1.150 μονάδες από τις 1.300 μονάδες, έρχεται να οδηγήσει στη διαπίστωση ότι έχουν πλέον παρέλθει οι εποχές όπου ένα θετικό σχόλιο στελέχους της αγοράς μπορούσε να ”ανεβάσει” τις αγορές.

Τέλος εποχής για τους γκουρού των αγορών;
Παρελθόν αποτελούν πλέον οι εποχές όπου στελέχη των αγορών, όπως η ”γκουρού” Άμπυ Κοέν, μπορούσαν με ένα θετικό σχόλιο να οδηγήσουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια σε ανοδική πορεία και να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των αναλυτών.

Ύστερα από τρία χρόνια αισιόδοξων προβλέψεων για την αγορά, αυτές οι ημέρες φαίνεται να έχουν εκλείψει. Η Κοέν της Goldman Sachs περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τον S&P 500 στις 1.150 μονάδες από τις 1.300 μονάδες.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι traders δεν έμοιαζαν να ”κρέμονται” από τις λέξεις της Κοέν. Γενικότερα στρατηγικοί αναλυτές μεγάλων εταιριών της Wall Street είχαν ξεκινήσει τη χρονιά διαμηνύοντας ότι πρόκειται να ακολουθήσει ανοδική πορεία, για να διαψευστούν λίγο αργότερα.

Χαρακτηριστικό είναι πως με την έναρξη του 2002, μόνο ένας αναλυτής, ο Νταγκ Κλίγκοτ της JP Morgan προέβλεψε ότι πρόκειται για το τρίτο έτος πτώσης της αγοράς.

Λίγοι ήταν και αυτοί που εκτιμούσαν ότι η αγορά θα παραμείνει στα επίπεδα που βρισκόταν. Οι υπόλοιποι ”θριαμβολογούσαν” για την ανοδική πορεία που θα ακολουθούσε. Η Κοέν τουλάχιστον δεν ήταν από τους πιο αισιόδοξους.

Στην αρχή του 2002, η Κοέν ”έβλεπε” τον S&P περί τις 1.300-1.425 μονάδες. Ο Τομ Γκάλβιν της Credit Suisse First Boston είχε δώσει τιμή στόχο για τον S&P στις 1.375 μονάδες ενώ ο Έντ Κέρσνερ της UBS Warburg στις 1.570 μονάδες.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών θεωρούσε ότι οι μετοχές θα κινούνταν προς τα πάνω και το 2001, όπως και το 2000. Έχοντας πέσει έξω τόσο συχνά, οι επενδυτές σταμάτησαν πλέον να προσέχουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v