Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών στη Δύση

Μετά την κυβέρνηση της Βρετανίας, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Ακολούθησαν άλλες 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρα και από την Ουκρανία.

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών στη Δύση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη Δευτέρα την απέλαση 60 Ρώσων από τις ΗΠΑ και έκλεισε το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ, για την επίθεση με χημική ουσία στον πρώην Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. 

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, την απόφαση να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες έλαβαν συνολικά 14 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουκρανία.

Στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη προχώρησε και η Π.Γ.Δ.Μ.Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η χρήση στρατιωτικών χημικών όπλων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και αυτό επηρεάζει την ασφάλεια όλων των χωρών» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως δεν πρέπει να αποκλειστούν και άλλα μέτρα κατά της Ρωσίας. 


Η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στις 4 Μαρτίου στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στην πόλη Σόλσμπερι στη Βρετανία. 

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία απέλασε για την υπόθεση αυτή 23 Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα απάντησε με την απέλαση αντίστοιχου αριθμού διπλωματών. 

Κρεμλίνο: Η απάντηση μας θα είναι ανάλογη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την λύπη του για την απόφαση των χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας  ότι η απάντηση θα είναι ανάλογη.

Ο κ. Πεσκόφ ίδιος πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Μέι: Περισσότεροι από 130 άνθρωποι μπορεί να εκτέθηκαν στη χημική ουσία

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης που δηλητηρίασε τον πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στη βρετανική πόλη Σάλσμπερι νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι στο Σάλσμπερι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε αυτό τον νευροτοξικό παράγοντα», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ η Μέι στο κοινοβούλιο.

Όπως τόνισε, το Λονδίνο διαθέτει πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Μόσχα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει ερευνήσει τρόπους διανομής νευροτοξικών παραγόντων, πιθανώς για τη διάπραξη δολοφονιών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διπλωματική απάντηση στη δηλητηρίαση Σκριπάλ τη μαζικότερη συλλογική απέλαση Ρώσων διπλωματών στην ιστορία.

«Ως μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αν η Ρωσία στόχευε να διαιρέσει τις χώρες της Δύσης, απέτυχε παταγωδώς.

Η κα. Μέι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για συγκάλυψη χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v