Morgan Stanley: Οι τιμές λιθίου θα μειωθούν 45% μέχρι το 2021

Ένα μοντέλο Tesla χρησιμοποιεί στις μπαταρίες του περισσότερο λίθιο από ότι 10.000 smartphones, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Οι τιμές λιθίου έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Morgan Stanley: Οι τιμές λιθίου θα μειωθούν 45% μέχρι το 2021

H Morgan Stanley προβλέπει ότι οι τιμές του λιθίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται για μπαταρίες σε κινητά τηλέφωνα μέχρι και αυτοκίνητα, θα υποχωρήσουν κατά 45% μέχρι το 2021.

Τα νέα πρότζεκτς και οι προγραμματισμένες επεκτάσεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Χιλής «απειλούν να προσθέσουν» περίπου 500.000 τόνους ετησίως στην παγκόσμια προμήθεια μέχρι το 2025, τονίζει η τράπεζα.

Σύμφωνα με τους financial times, οι τιμές λιθίου έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια καθώς η ζήτηση καταγράφει άνοδο λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ένα μοντέλο της Tesla χρησιμοποιεί στις μπαταρίες του περισσότερο λίθιο από ότι 10.000 smartphones, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

H φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία με παγκόσμιο έλλειμμα λιθίου, αναφέρει η Morgan Stanley. Θα υπάρξουν «σημαντικά πλεονάσματα» από το 2019 και μετά, προσθέτει.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν το 31% των παγκόσμιων πωλήσεων το 2025 από λιγότερο του 2% που είναι σήμερα.

Η τιμή του λιθίου θα πέσει από 13.375 δολάρια ανά τόνο, στα 7.332 δολάρια ανά τόνο μέχρι το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Η τράπεζα υποβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις για τις μετοχές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγών λιθίου, των Albemarle και SQM, σε «underweight» από «equal».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v