Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός με ΥΠΟΙΚ από το SPD

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, CDU/CSU και SPD φέρεται πως κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό. Δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις. Πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία.

Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός με ΥΠΟΙΚ από το SPD

Το μπλοκ των Συντηρητικών (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως, σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Όπως μεταδίδουν γερμανικά και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «κατ’ αρχήν» συμφωνία, φέρνοντας έτσι την υπερδύναμη της Ευρώπης ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση νέας κυβέρνησης.

Κορυφαίοι διαπραγματευτές του SPD ανάρτησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που δείχνει τον ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλους διαπραγματευτές του κόμματος, χαμογελαστούς, με σχόλιο «Κουρασμένοι αλλά ευτυχείς. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα επεξεργαζόμαστε τις τελικές λεπτομέρειες του κειμένου. Στη συνέχεια οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα την αξιολογήσουν».

Νωρίτερα, πηγές που μίλησαν στο Spiegel Online, το Reuters, το Bloomberg, την Bild, δήλωναν πως έκλεισε η συμφωνία, ωστόσο άλλη πηγή από την πλευρά των διαπραγματευτών σημείωνε πως το μπλοκ CDU/CSU και το SPD συνεχίζουν να διαπραγματεύονται και πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τους υπουργικούς ρόλους, με τους Σοσιαλδημοκράτες να «παίρνουν» τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, και το CDU τα υπουργεία Οικονομίας και Άμυνας. Υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ. Το DPA μετέδωσε πως ο δήμαρχος του SPD του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Στα επι μέρους της συμφωνίας, πηγή από την πλευρά των διαπραγματευτών δήλωσε στο Reuters πως οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να σταματήσουν την ατέρμονη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, περιορίζοντάς τες στους 18 μήνες από τους 24 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα, δε, με έγγραφο της συμφωνίας, που έχει δει το Reuters, οι εταίροι του συνασπισμού αναφέρουν πως θέλουν να μετατρέψουν τον ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, που θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Επίσης, δηλώνουν ότι στηρίζουν τη χρήση μέσων από τον προϋπολογισμό για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης και τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, δηλώνουν έτοιμοι να αυξήσουν τη συνεισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τονίζοντας πως θέλουν να επιδιώξουν ισχυρές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία.  

Εάν επιβεβαιωθεί και επισήμως, η συμφωνία θα φέρει τη Γερμανία ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση νέας κυβέρνησης, μετά το τετράμηνο πολιτικό αδιέξοδο που αποδυνάμωσε τον ρόλο της Γερμανίας στις διεθνείς σχέσεις και προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της Μέρκελ. 

Ωστόσο, η όποια συμφωνία θα πρέπει ακόμα να εγκριθεί από τις 464.000 μέλη του SPD, που θα πρέπει να την εγκρίνουν με επιστολική ψήφο, προτού το κόμμα τους προχωρήσει στον σχηματισμό ενός ακόμα «μεγάλου συνασπισμού» με τη Μέρκελ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v