Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουλτς: Συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις SPD-CDU/CSU για το θέμα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς. Συμφωνήθηκαν περισσότερες επενδύσεις για την ευρωζώνη και «τέλος της καταναγκαστικής λιτότητας».

Σουλτς: Συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της Ευρώπης

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε πως τα κόμματα που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία -δηλαδή το SPD, το CDU και το CSU- κατέληξαν σε συμφωνία στο ευρωπαϊκό σκέλος των διαπραγματεύσεων.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία για την Ευρώπη περιλαμβάνει περισσότερες επενδύσεις για την ευρωζώνη και τερματισμό της λιτότητας.

«Σήμερα ολοκληρώσαμε τις διαβουλεύσεις στο πεδίο της Ευρώπης», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας πως η συμφωνία περιλαμβάνει «περισσότερες επενδύσεις, έναν προϋπολογισμό επενδύσεων για την ευρωζώνη και ένα τέλος της καταναγκαστικής λιτότητας!»

Ο ίδιος ανέφερε πως οι εταίροι του συνασπισμού θέλουν δικαιότερη φορολογία σε εταιρείες όπως οι Google, Apple, Facebook και Amazon στην ΕΕ.

Αύριο η συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό

Νωρίτερα, η εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του SPD, ανέφερε πως οι αρχηγοί των τριών κομμάτων θα παρουσιάσουν αύριο το πρωί την ολοκληρωμένη συμφωνία για τον νέο μεγάλο συνασπισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον εσωτερικό προγραμματισμό της ηγεσίας του SPD προκύπτει πως «την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για τον νέο μεγάλο συνασπισμό».

Από το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζέεχοφερ θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) στο Κοινοβούλιο/Μπούντεστακ, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

«Για σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις. Μεταξύ 15:00 και 17:00 θα γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00, μετά από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετεχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή γύρο των τριών κομμάτων. Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών προέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD, το κτίριο που φέρει το όνομα του Βίλι Μπραντ», αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v