Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rheinische Post: Αύριο οι υπογραφές για τον μεγάλο συνασπισμό

Από εσωτερικό έγγραφο του SPD προκύπτει ότι Μέρκελ, Σουλτς και Ζέεχοφερ θα συναντηθούν αύριο στις 10 ώρα Ελλάδος στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD.

Rheinische Post: Αύριο οι υπογραφές για τον μεγάλο συνασπισμό

«Την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για τον νέο μεγάλο συνασπισμό», όπως προκύπτει από τον εσωτερικό προγραμματισμό της ηγεσίας του SPD, σύμφωνα με τη «Rheinische Post».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζέεχοφερ θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) στο Κοινοβούλιο/Μπούντεστακ, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

«Για σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις. Μεταξύ 15:00 και 17:00 γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00, μετά από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετεχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή γύρο των τριών κομμάτων. Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών προέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD, το κτίριο που φέρει το όνομα του Βίλι Μπραντ», αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. 

Έτινγκερ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει μισό χρόνο

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων απηύθυνε έκκληση να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

«Κάνω έκκληση προς τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατόν σε συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό, λαμβάνοντας υπόψη την Ευρώπη. Οσο ταχύτερα τόσο καλύτερα», δήλωσε ο Γκίντερ Ετινγκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις για την τραπεζική Ενωση, την εναρμόνιση του Δικαίου του Ασύλου και το πλαίσιο του προϋπολογισμού. Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες», τόνισε ο Έτινγκερ. «Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως κατά την επικείμενη ψηφοφορία των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο. Η Ευρώπη περίμενε το 2017, το πρώτο μισό του χρόνου, τις εκλογές στη Γαλλία για να σχηματισθεί κυβέρνηση από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στο δεύτερο μισό τις εκλογές στη Γερμανία για να σχηματισθεί κυβέρνηση στο Βερολίνο. Δεν θα ήταν ευχάριστο να περιμένουμε ακόμα μισό χρόνο», πρόσθεσε ο Γερμανός επίτροπος, μιλώντας στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v