Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H άνοδος του ευρώ διχάζει την ΕΚΤ

Η άνοδος του ευρώ σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου, κάνει πιο δύσκολη την χάραξη στρατηγικής καθώς απειλεί να περιορίσει την ανάκαμψη του πληθωρισμού. Διχασμένα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα βήματα εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

H άνοδος του ευρώ διχάζει την ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν διχασμένοι όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του ευρώ περιπλέκει την έξοδο από την νομισματική τόνωση, ανέφεραν στο Reuters καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εργάζονταν με την υπόθεση πως θα άλλαζαν την επικοινωνιακή στρατηγική το Μάρτιο για να στείλουν μήνυμα πως ετοιμάζονται για την σταδιακή λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αργότερα φέτος.

Αλλά η ισχυρή άνοδος του ευρώ σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου, κάνει πιο δύσκολη την χάραξη στρατηγικής καθώς απειλεί να περιορίσει την ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Ορισμένοι αξιωματούχοι επέμειναν να εγκαταλειφθεί το Μάρτιο η υπόσχεση πως μπορεί να αυξηθούν οι αγορές ομολόγων αν χρειαστεί, σημείωσαν τρεις πηγές από το Διοικητικό Συμβούλιο και το περιβάλλον του.

Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι, θορυβημένοι από την άνοδο του ευρώ, εκτίμησαν πως είναι πολύ νωρίς να γίνει σήμερα μια τέτοια κίνηση, λέγοντας πως θέλουν να επανεκτιμήσουν την όλη κατάσταση το Μάρτιο.

«Η άνοδος του ευρώ είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» τόνισε μία από τις πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v