Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γλυκαντικά» στη συμφωνία για τον συνασπισμό θέλει το SPD

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ συναντώνται σήμερα και οι επίσημες διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο Τρίτη. Ποιες αλλαγές/προσθήκες ζητούν μέλη του SPD να γίνουν στο αρχικό σχέδιο για τον συνασπισμό.

«Γλυκαντικά» στη συμφωνία για τον συνασπισμό θέλει το SPD
Υποχωρήσεις από την πλευρά των Συντηρητικών στα θέματα της μετανάστευσης και της υγείας απαιτούν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενόψει των επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Στο χθεσινό συνέδριο του SPD έγινε εμφανής η διαίρεση εντός του κόμματος ως προς τον προτεινόμενο «μεγάλο συνασπισμό», με το 56% των συνέδρων να ψηφίζουν υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου που συμφωνήθηκε στις αρχές του μήνα.

Πρόκειται για μικρότερο ποσοστό απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές, γεγονός που δημιουργεί πιέσεις στους ηγέτες του SPD να τροποποιήσουν την αρχική συμφωνία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους απρόθυμους του κόμματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ συναντώνται σήμερα και οι επίσημες διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο Τρίτη.

«Νομίζω πως οι Συντηρητικοί έχουν καταλάβει πως το SPD πρέπει να πειστεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ στο ARD. Όπως σημείωσε, το κόμμα του θέλει να προσθέσει μια «πρόβλεψη δυσκολίας» στη συμφωνία για τη μετανάστευση, που περιορίζει στους 1.000 μηνιαίως τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να ενταχθούν στη λίστα των αποδεκτών προσφύγων στη Γερμανία, στο πλαίσιο των κανόνων για την επανένωση οικογενειών.

Ο ίδιος ελπίζει πως θα υπάρξει συμβιβασμός για την ενιαία «ασφάλιση πολιτών» που το SPD θέλει να αντικαταστήσει το ιδιωτικό και δημόσιο σύστημα υγείας της Γερμανίας, ένα μέτρο στο οποίο αντιτίθενται οι Συντηρητικοί.

Ορισμένοι ανησυχούν πως αν οι ηγέτες του SPD δεν πετύχουν αποτελέσματα σε τέτοια ζητήματα-κλειδιά, τότε το κόμμα μπορεί να απορρίψει μια τελική συμφωνία -επί της οποίας ο Σουλτς σκοπεύει να ζητήσει να ψηφίσουν και τα 443.000 μέλη του κόμματος.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, θέλει το SPD να συμφωνήσει σε επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» που κυβερνά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το 2013. Είπε πως προσβλέπει σε εντατικές συνομιλίες για τον σχηματισμό μια σταθερής κυβέρνησης και πως οι προτεραιότητές της είναι η διατήρηση της οικονομικής ισχύος της Γερμανίας και η διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ασφάλειας.

Οι επενδυτές αλλά και οι εταίροι της Γερμανίας, που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της συνέχισης του πολιτικού αδιεξόδου τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, υποδέχθηκαν θετικά τη χθεσινή ψήφο του SPD.

Ο Σουλτς δήλωσε πως η ψήφος του έδωσε το «καθήκον να πολεμήσει για όλους αυτούς που ψήφισαν κατά». «Ας βελτιώσουμε τώρα συντονισμένα τις ζωές των ανθρώπων στη χώρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες το βράδυ.

Η κοινοβουλευτική ηγέτης του SPD Αντρεα Νάλες είπε πως θα διαπραγματευτεί «μέχρι να τσιρίξει η άλλη πλευρά».

Όμως ο Βόκλερ Μπουφιέ, βουλευτής του CDU, υποστήριξε πως στις επίσημες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποκλειστούν οι οποιεσδήποτε μεγάλες αλλαγές στο σχέδιο για τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ του CDU/CSU και του SPD πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα», δήλωσε στην εφημερίδα Bild. «Το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών παραμένει. Τα βασικά θέματα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθούν».

Η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει πως το σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων, όμως πολλά ερωτήματα πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν με λεπτομέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v