Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ ο PMI μεταποίησης στη Γερμανία

Το επίπεδο των νέων συμβολαίων από το εξωτερικό - κυρίως από την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη – καταγράφει άνοδο, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας, την ώρα που οι υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες ανεβάζουν το κόστος.

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ ο PMI μεταποίησης στη Γερμανία

Με γρήγορη ταχύτητα κινήθηκαν τα γερμανικά εργοστάσια τον Δεκέμβριο, καθώς η ισχυρή εξωτερική ζήτηση προκάλεσε αύξηση της δραστηριότητας σε ρεκόρ υψηλό.

Ο PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας, έφτασε σε ιστορικό εποχών, στις 63,3 μονάδες, από 62,5 τον προηγούμενο μήνα.

Το τελικό νούμερο, αμετάβλητο από την αρχική μέτρηση, ήταν πολύ πάνω από τις 50 μονάδες, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ολοκλήρωσε το 2017 με ασυνήθιστα ισχυρή βάση.

Σύμφωνα με το Reuters, o δείκτης PMI παρουσίασε απότομες ανόδους στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και τις εξαγωγές. Το επίπεδο των νέων συμβολαίων από το εξωτερικό - κυρίως από την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη – καταγράφει άνοδο, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας.

Οι υψηλότερες τιμές για πρώτες ύλες, όπως ο χάλυβας και άλλα μέταλλα, ανέβασαν το κόστος τον Δεκέμβριο, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο των τιμών από τους κατασκευαστές, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Μια ανησυχία είναι ότι οι περιορισμοί στην πλευρά της προσφοράς θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του κλάδου να προχωρήσει», δήλωσε ο Phil Smith, οικονομολόγος στην HIS Markit, προσθέτοντας ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση θα αντισταθμιστούν αναπόφευκτα από τη συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v