Κύπρος: Καταχρηστικοί όροι σε στεγαστικό δάνειο της Societe Generale

Στην έκδοση διοικητικής απόφασης εναντίον της τράπεζας προχώρησε η κυπριακή υπηρεσία προστασίας καταναλωτή για παράβαση του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις.

Κύπρος: Καταχρηστικοί όροι σε στεγαστικό δάνειο της Societe Generale

Καταχρηστικούς και αδιαφανείς όρους σε σύμβαση στεγαστικού δανείου της Societe Generale Bank-Cyprus εντόπισε η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή της Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, προχώρησε στην έκδοση διοικητικής απόφασης εναντίον της τράπεζας για παράβαση του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμου.

Η απόφαση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφορά σε έρευνα που διενήργησε ο διευθυντής της υπηρεσίας σε σχέση με την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών σε σύμβαση στεγαστικού δανείου της εν λόγω τράπεζας.

Οπως αναφέρει το Stockwatch, ο διευθυντής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από τον νόμο, αποφάσισε ότι συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 5(1) και 7 του νόμου και άρα είναι καταχρηστικοί ή/και αδιαφανείς.

Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω όροι αφορούν στη σταδιακή εκταμίευση του δανείου και το δικαίωμα της τράπεζας να αρνηθεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό είναι κατά την κρίση της υπερβολικό, στη χρήση ασαφών συμβατικών όρων που επιτρέπουν στην τράπεζα να μεταβάλλει μονομερώς επιτοκιακές και άλλες χρεώσεις που βαρύνουν τον καταναλωτή και στον εκτοκισμό βάσει έτους 360 ημερών.

Επίσης, αφορά στη συνένωση λογαριασμών του καταναλωτή με υποχρεώσεις που έχει προς την τράπεζα και το συμψηφισμό και μεταφορά ποσών σε οποιοδήποτε λογαριασμό μετά την επέλευση πταίσματος ή κατά τον τερματισμό της συμφωνίας, στην πρόωρη μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου από τον καταναλωτή και την επιβολή εξόδων αποπληρωμής που δεν καθορίζονται εντός της σύμβασης.

Ακόμη, στο δικαίωμα της τράπεζας να απαιτεί οποτεδήποτε την αποπληρωμή ολόκληρου ή μέρους του δανείου και σε περίπτωση παράλειψης του καταναλωτή να προβεί σε άμεση εξόφληση, να επιβάλλει στον καταναλωτή τόκους και έξοδα, να αυξάνει το επιτόκιο και να τερματίζει τη συμφωνία και στην επιβάρυνση του καταναλωτή με όλα τα έξοδα, δικαιώματα και δαπάνες που δημιουργήθηκαν συνεπεία του δανείου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v