Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μεταναστευτικό και εμπόριο θα εστιάσει σήμερα η Τερέζα Μέι

Το υπουργικό συμβούλιο είναι χωρισμένο στα δύο: σε όσους πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει κοντά στην ΕΕ και σε αυτούς που λένε ότι η χώρα πρέπει να καθορίσει τους δικούς της κανονισμούς. Δύσκολες συναντήσεις για τη Μέι.

Σε μεταναστευτικό και εμπόριο θα εστιάσει σήμερα η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει το σχέδιό της για το πώς θα λειτουργήσει η προτεινόμενη μεταβατική περίοδος του Brexit, την ώρα που προσπαθεί να κρατήσει τις διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός της.

Η Μέι θα απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο σήμερα περίπου, στις 3.30 μ.μ. ώρα Λονδίνου, λέγοντας ότι μετά το Μάρτιο του 2019 θέλει η Βρετανία να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ διατηρώντας όμως τα περισσότερα από τα οφέλη της ένταξης. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προτείνει διαφορετική πορεία σε δύο τουλάχιστον τομείς, το μεταναστευτικό και τις εμπορικές σχέσεις.

«Θα προετοιμαστούμε για το μελλοντικό μεταναστευτικό μας σύστημα, και για την ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μέσω της διαπραγμάτευσης- και, όπου είναι δυνατόν, με την υπογραφή - εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες», λέει η Μέι, σύμφωνα με το γραφείο της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέι αντιμετωπίζει μια δύσκολη σειρά συναντήσεων στην έδρα της. Σήμερα, η αρμόδια επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου για το Brexit πρόκειται να συζητήσει για πρώτη φορά τον επιθυμητό στόχο για τις διαπραγματεύσεις. Όλο το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα αύριο Τρίτη.

Μέχρι στιγμής, η Τερέζα Μέι κατάφερε να κρατήσει το κόμμα και το υπουργικό συμβούλιο ενωμένα, χωρίς να εξετάσει ένα βασικό ζήτημα: πού θα ήθελε να καταλήξουν οι συνομιλίες για το Brexit.

Την ίδια ώρα το υπουργικό συμβούλιο έχει χωριστεί στα δύο: σε εκείνους όπως ο υπουργός Οικονομικών Phillipe Hammond και την υπουργό Εσωτερικών Amber Rudd, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει κοντά στην ΕΕ και στους άλλους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson και ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove, οι οποίοι λένε ότι η καλύτερη ελπίδα της χώρας έγκειται στον καθορισμό των δικών της κανονισμών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αυστηρότερους εμπορικούς περιορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v