Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το SPD ψήφισε υπέρ της έναρξης συνομιλιών για «μεγάλο συνασπισμό»

Το «πράσινο φως» για την έναρξη συνομιλιών με τη Μέρκελ έδωσε το συμβούλιο των Σοσιαλδημοκρατών. Ανοιχτή η επιλογή της κυβέρνησης μειοψηφίας. Προϋπόθεση συνεργασίας η αποδοχή μιας ευρωπαϊκής ατζέντας, διαμηνύει ο Μάρτιν Σουλτς.

Το SPD ψήφισε υπέρ της έναρξης συνομιλιών για «μεγάλο συνασπισμό»

Τα μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό ένας μεγάλου συνασπισμού. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ψήφος των μελών του κόμματος σημαίνει πως οι ηγέτες μπορούν να συζητήσουν διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος συνασπισμός, μια άτυπη συνεργασία ή μια επίσημη συμφωνία για την ανοχή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σούλτς, είχε ζητήσει την ψήφο των μελών του κόμματος για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, τονίζοντας πως στόχος είναι να διερευνηθεί κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα. 

O ίδιος επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος με το 81,9% των ψήφων των μελών. 

«Ναι» σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) είχε προτείνει και το Προεδρείο του SPD.

Στη σημερινή ομιλία του, ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών παρουσίασε μια ευρωπαϊκή ατζέντα, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμευτούν στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» ως το 2025. Ο ίδιος έθεσε την ατζέντα αυτή ως προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς τόνισε πως θέλει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε μια «συνταγματική συνθήκη» για την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ένωσης και ότι όσες χώρες δεν την υπογράψουν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το μπλοκ.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη θέσπηση της θέσης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή. «Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αναγκάσει κολοσσούς όπως το Facebook και η Google να σεβαστούν τους κανόνες μας και τα βασικά μας δικαιώματα» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v