Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνική πτώση λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Η μη αναμενόμενη υποχώρηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο της Γερμανίας και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης στη Γαλλία, για τον μήνα Οκτώβριο, δείχνουν ότι η ευρωζώνη δεν έκανε καλή αρχή στο τέταρτο τρίμηνο.

Ξαφνική πτώση λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, βάζοντας ένα μελανό σημείο στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τους Fianancial Times, που επικαλούνται στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο, υποχώρησε 1,2% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2016, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,4%, αρκετά κάτω από την άνοδο 2,8% που περίμεναν οι οικονομολόγοι. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, τα στοιχεία είναι «εκπληκτικά αδύναμα και σε αυτά οδήγησαν η μείωση των δαπανών για ρούχα και παπούτσια καθώς και η μείωση των δαπανών στα πολυκαταστήματα», την ώρα που οι δαπάνες μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν ελάχιστα και δεν αντιστάθμισαν την αδυναμία.

«Η έκθεση έρχεται μετά από την υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης και στη Γαλλία κατά 1,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, επίσης σημαντικά χειρότερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων. Τα στοιχεία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης υποδηλώνουν ότι «δεν έγινε καλή αρχή στο τέταρτο τρίμηνο» δήλωσε ο κ. Vistesen, ο οποίος όμως προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς αυτά αναθεωρούνται και έχουμε στοιχεία μόνο για έναν μήνα.

«Ωστόσο, τα γερμανικά στοιχεία έχουν ομοιότητα με το τρίτο τρίμηνο, όπου οι εξαγωγές τροφοδοτούσαν τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας, αντισταθμίζοντας μια ελαφρά μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v