BoE: Οι βρετανικές τράπεζες αντέχουν ένα «άτακτο» Brexit

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα stress tests το 2014, κανένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας δεν θα χρειαζόταν να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια, σύμφωνα με την BoE.

BoE: Οι βρετανικές τράπεζες αντέχουν ένα «άτακτο» Brexit
Οι τράπεζες της Βρετανίας θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς να χρειαστεί να περιορίσουν τον δανεισμό τους ή να διασωθούν από φορολογούμενους, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των stress tests στις βρετανικές τράπεζες.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα stress tests το 2014, κανένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας δεν θα χρειαζόταν να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια, σύμφωνα με την BoE, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα stress tests υπολογίζονται πρωτίστως με βάση το ύψος του κεφαλαίου που διακρατούσαν οι τράπεζες στην αρχή του 2017.

Οι Barclays και Royal Bank of Scotland απέτυχαν στα τεστ σε αυτή τη βάση, ωστόσο η BoE επισημαίνει πως δεν χρειάζονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους τώρα καθώς τα αύξησαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι HSBC, Lloyds Banking Group, Santander, Standard Chartered και Nationwide Building Society πέρασαν το stress test χωρίς επιφυλάξεις.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η BoE συμπεραίνει πως ακόμα και αν η Βρετανία φύγει ατάκτως από την ΕΕ, τα τελευταία stress tests δείχνουν πως οι τράπεζες είναι αρκετά δυνατές για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων κρίνει πως το βρετανικό τραπεζικό σύστημα θα συνέχιζε να στηρίζει την πραγματική οικονομία σε ένα άτακτο Brexit», αναφέρει η BoE, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι σαφές, αν το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εύκολα ένα άτακτο Brexit, αν συνέβαινε την ίδια περίοδο με κάποια σοβαρή παγκόσμια ύφεση και περαιτέρω μεγάλα πρόστιμα για οικονομικές αδικοπραξίες από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v