Πρέσινγκ τραπεζών στην ΕΚΤ για το ρίσκο των κρατικών ομολόγων

Τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν σε γύρο συναντήσεων με την ΕΚΤ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την εισαγωγή πολύ υψηλών συντελεστών στάθμισης ρίσκου για τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με το Reuters.

Πρέσινγκ τραπεζών στην ΕΚΤ για το ρίσκο των κρατικών ομολόγων

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ασκούν πίεση στην ΕΚΤ κατά των κανονισμών που τις αναγκάζουν να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην άκρη για την κάλυψη των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν σε γύρο συναντήσεων με την ΕΚΤ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την εισαγωγή πολύ υψηλών συντελεστών στάθμισης ρίσκου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης.

«Οποιαδήποτε μετάβαση σε μη μηδενικούς συντελεστές στάθμισης πρέπει να είναι πολύ ομαλή και σταδιακή ώστε να αποτραπεί ένα sell-off στα κρατικά ομόλογα και αυξημένη μεταβλητότητα» δήλωσε ο Κέβιν Γκέινορ της Nomura στη συνάντηση.

Οι κανονισμοί είναι ένα από τα εργαλεία που συζητιούνται από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για να σπάσει ο σφιχτός εναγκαλισμός τραπεζών και κυβερνήσεων.

Αλλά μπορούν να αναγκάσουν τις τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες κατέχουν περίπου 2 τρισ. ευρώ κρατικών ομολόγων, να συγκεντρώσουν επιπρόσθετα κεφάλαια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη των BNP Paribas, Goldman Sachs και Commerzbank, καθώς και άλλων μεγάλων τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v