Η Κομισιόν αποσύρει την πρόταση για ευρωπαϊκό «κανόνα Bόλκερ»

Την πρόταση για τον διαχωρισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών από την λιανική τραπεζική απέσυρε η Κομισιόν. Ο κόσμος έχει προχωρήσει από τότε που μπήκε στο τραπέζι η πρόταση, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Κομισιόν αποσύρει την πρόταση για ευρωπαϊκό «κανόνα Bόλκερ»

Oι Βρυξέλλες έβαλαν τέλος στην προσπάθεια να θεσπίσουν ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων.

Οι προτάσεις είχαν σαν στόχο να ασκήσουν πίεση στις συστημικά πιο σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης, διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες του trading από αυτές της αποδοχής καταθέσεων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναγνώρισαν πως η απόσυρση των προτάσεων είναι μια παραδοχή πως ήταν αδύνατο να εξασφαλισθεί μια συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι «ο κόσμος έχει προχωρήσει από τότε που μπήκε στο τραπέζι η πρόταση», με τις μεγάλες τράπεζας να μειώνουν το trading και τις ρυθμιστικές αρχές να κάνουν βήματα για την μείωση του συστημικού ρίσκου.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η κίνηση αποτελεί τους τίτλους τέλους σε μια τεράστια επιχείρηση λόμπινγκ από την τραπεζική βιομηχανία κατά των ρυθμιστικών προτάσεων που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες μετά την κρίση του 2008.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, με στόχο να αποτελέσουν την απάντηση της Ευρώπης στον «κανόνα Bόλκερ», ο οποίος αγορεύει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν κεφάλαια των καταθέσεων για επενδύσεις σε μετοχές, παράγωγα και άλλα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ωστόσο, σύντομα έμειναν στο περιθώριο καθώς η Γαλλία και η Γερμανία δεν έδειξαν πρόθυμες να τις αναλογιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v