«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» βλέπει η Σερβία

Μετά την καταδίκη του καταλανικού δημοψηφίσματος από τις παγκόσμιες δυνάμεις, το Βελιγράδι κάνει λόγο για έναν κόσμο «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Η στάση της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου εμποδίζει εδώ και χρόνια την προσχώρησή της στην ΕΕ.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» βλέπει η Σερβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κατηγόρησε σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις πως χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι αρνούνται να αποδεχθούν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, τη στιγμή που χαιρετίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το Κόσοβο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, μία ανακοίνωση που έγινε αποδεκτή από την Ουάσινγκτον και από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά απορρίφθηκε από το Βελιγράδι και τους συμμάχους του.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, η Καταλονία προχώρησε την Κυριακή σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που κηρύχθηκε αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη. Μία μέρα μετά, η Γερμανία αποκάλεσε το δημοψήφισμα «ανησυχητικό», καθώς άλλες χώρες φοβούνται για δικές τους κοινότητες με σεπαρατιστικές τάσεις.

«Με ενοχλούν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι RTS.

«Η ΕΕ δεν θα πει ποτέ πως έκανε λάθος με την αναγνώριση του Κοσόβου, αλλά αυτή η απόφαση θα γυρίσει μπούμερανγκ. Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Η θέση της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου έχει σταθεί μεταξύ των μεγαλύτερων εμποδίων στην προσπάθεια της χώρας να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν επισημάνει πως το Βελιγράδι χρειάζεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις αρχές στην Πρίστινα και να σταματήσει να μπλοκάρει τις προσπάθειές τους να προσχωρήσουν σε διεθνή σώματα.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης σε συζητήσεις, αφότου ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ Ισπανίας και Σερβίας, καθώς η περίπτωση του Κοσόβου εντάσσεται σε «πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο».

«Πώς γίνεται το δημοψήφισμα να είναι άκυρο στην Καταλονία και στο Κόσοβο (η ανεξαρτησία) να μπορεί να γίνει χωρίς καν αυτό;» σχολίασε ο Βούτσιτς προχθές, μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Βελιγράδι.

Το Κόσοβο αποσχίστηκε από τη Σερβία σχεδόν μία δεκαετία αφότου το ΝΑΤΟ παρενέβη με εναέριες επιθέσεις, προκειμένου να απομακρύνει τις σερβικές δυνάμεις και να σταματήσει τις δολοφονίες και τους διωγμούς Αλβανών πολιτών, στη διάρκεια ενός διετούς πολέμου καταστολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v