Eκκληση Τουσκ σε Ραχόι να αποφευχθεί η χρήση βίας

Συνομιλία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Eκκληση Τουσκ σε Ραχόι να αποφευχθεί η χρήση βίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να προσπαθήσει να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης στην Καταλονία και τη χρήση βίας.

Σε μήνυμα του στο twitter, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως συμμερίζεται τα συνταγματικά επιχειρήματα του κ. Ραχόι, αλλά απήθυνε έκκληση να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και χρήση βίας.


Νωρίτερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν είναι νόμιμη».

«Πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας, που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης με βάση τη συνταγματική τάξη», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.προσθέτοντας ότι «είναι ώρα για ενότητα και διάλογο, όχι βία».

«Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ» σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v