Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Fitch υποβάθμισε την Deutsche Bank

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την τράπεζα σε ΒΒΒ+ από Α-, με το outlook να διαμορφώνεται σε «σταθερό». Αντίθετα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της UBS σε Α+ και διατήρησε το Α- της Credit Suisse.

Ο Fitch υποβάθμισε την Deutsche Bank

Ο John Cryan έρχεται αντιμέτωπος με αυξανόμενο σκεπτικισμό για το αν μπορεί να αναβιώσει την ανάπτυξη της Deutsche Bank, καθώς η τράπεζα δυσκολεύεται να ξανακερδίσει πελάτες και μερίδιο αγοράς μετά την περσινή βουτιά.

Ο Fitch Ratings υποβάθμισε αργά την Πέμπτη τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική βαθμολογία της γερμανικής τράπεζας, ενώ εκτίμησε πως θα πάρει περισσότερο χρόνο στην Deutsche Bank να αναβιώσει την ανάπτυξη, στο πλαίσιο των σχεδίων αναμόρφωσης που αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο.

Η βαθμολογία της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε σε ΒΒΒ+ -δηλαδή στην τρίτη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα στον Fitch- από «Α». To outlook διαμορφώθηκε σε «σταθερό».

Η υποβάθμιση ήρθε αφότου η Autonomous Research υπογράμμισε πως η τράπεζα ενδέχεται να βρίσκεται «σε ανεπανόρθωτο σημείο», εκτός κι αν υπάρξει ένα «θαυματουργό» μπουμ στις άλλοτε πανίσχυρες δραστηριότητες trading ομολόγων.

Ο Cryan δυσκολεύεται να τονώσει τα κέρδη, παρότι η τράπεζα βρίσκεται εν μέσω της τρίτης αναμόρφωσής της σε τρία χρόνια, επισημαίνει το Bloomberg.

«Δεν περιμένουμε πλέον τα έσοδα να επιδείξουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης τη φετινή χρονιά και αναμένουμε απαραίτητα επιπλέον κόστη αναδιάρθρωσης να συνεχίσουν να διαβρώνουν τα καθαρά κέρδη», τόνισαν οι αναλυτές της Fitch στη χθεσινή τους ανακοίνωση.

Ο Fitch υπογράμμισε πως η χαμηλή μεταβλητότητα και τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνεχίζουν να επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. Όπως εκτίμησε, θα πάρει περισσότερο χρόνο για να αντιστραφεί η απώλεια σε μερίδιο αγοράς που υπέστη η Deutsche Bank στα τέλη της περσινής χρονιάς, όταν κάποιοι πελάτες σταμάτησαν να συναλλάσσονται με την εταιρία εν μέσω εικασιών για την κεφαλαιακή της ισχύ.

Ο οίκος αξιολόγησης πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση της μονάδας λιανικής τραπεζικής Postbank, την οποία ο Cryan αποφάσισε να διατηρήσει γιατί δεν βρήκε αγοραστή, θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες δαπάνες αναδιάρθρωσης.

Η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε 0,3% μετά την ανακοίνωση, ενώ έχει καταγράψει πτώση 7% φέτος -ποσοστό που την καθιστά ως την τράπεζα με τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις στον Stoxx 600 Banks Price Index που παρακολουθεί 46 μετοχές.

Ταυτόχρονα, ο Fitch αναβάθμισε τη UBS σε Α+ από Α, επικαλούμενος λειτουργικές βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα καλύτερο έλεγχο κινδύνων. Επίσης επιβεβαίωσε τη βαθμολογία της Credit Suisse στο Α-.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v