Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά τετραμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα του μπλοκ εμφάνισε το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ωστόσο την άνοδο οδήγησε η εντυπωσιακή ανάπτυξη στη μεταποίηση, σε υψηλά 6,5 ετών.

Σε υψηλά τετραμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης βγήκε πιο ισχυρή από το τρίτο τρίμηνο, με την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδά της από το Μάιο, εμφανίζοντας μία από τις μεγαλύτερες ανόδους των τελευταίων έξι ετών.

Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες, αν και ο τομέας της μεταποίησης συνέχισε να οδηγεί την άνοδο.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της Markit για την παραγωγή στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 56,7, από 55,7 τον Αύγουστο και ανήλθε σε υψηλά τεσσάρων μηνων.

Ο δείκτης για τις υπηρεσίες επίσης βρέθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών, καθώς ενισχύθηκε σε 55,6 από 54,7 τον Αύγουστο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο, ωστόσο, παρουσίασε ο PMI του Σεπτεμβρίου για την παραγωγή στη μεταποίηση, ο οποίος ανήλθε σε υψηλά σχεδόν 6,5 ετών. Ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 59,5 από 58,3 τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά για τη μεταποίηση, ο PMI κινήθηκε ανοδικά σε 58,2 από 57,4 τον Αύγουστο, δηλαδή σε υψηλά άνω των 6,5 ετών.

«Η οικονομία της ευρωζώνης έληξε το καλοκαίρι με μια έκρηξη δραστηριότητας, με τους PMI να υπαινίσσονται ανανεωμένη ορμή των ήδη εντυπωσιακών ρυθμών ανάπτυξης στην παραγωγή, στα βιβλία παραγγελιών και στην απασχόληση στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου», σχολίασε ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος στην IHS Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v