Πορτογαλία: Σχέδιο προστασίας των καταθέσεων δημόσιων εταιρειών από bail-in

Νομική ρύθμιση που θα καθιστά τις καταθέσεις πιο ασφαλείς από το κύριο χρέος ετοιμάζει η πορτογαλική κυβέρνηση.

Πορτογαλία: Σχέδιο προστασίας των καταθέσεων δημόσιων εταιρειών από bail-in

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις καταθέσεις δημόσιων εταιρειών και μεγάλων οργανισμών σε περίπτωση bail-in, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ.

Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, οι καταθέσεις εταιρειών και οργανισμών άνω των 100.000 ευρώ θεωρούνται ίδιες με αυτές των κοινών καταθετών και «κουρεύονται» σε περίπτωση που υπάρξει bail-in.

«Με τις αλλαγές μας, οι καταθέσεις θα είναι πιο ασφαλείς από το κύριο χρέος. Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το να καταστούν οι καταθέσεις αυτές ένα πιο ασφαλές εργαλείο αποταμίευσης» ανέφερε στο Reuters ο Πορτογάλος υφυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι προτεινόμενες αλλαγές ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Τράπεζας της Πορτογαλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Μιλάμε για τις καταθέσεις των δημόσιων εταιρειών στο πορτογαλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και για τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων» πρόσθεσε.

Ο κ. Μουρίνιο Φέλιξ επισήμανε ότι το σχέδιο δεν θα αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτή της Novo Banco, αλλά θα ισχύει για όλες τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v