Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Επιβραδύνεται κι άλλο η βιομηχανική παραγωγή

Ο Αύγουστος «είδε» επιβράδυνση σε βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, πωλήσεις λιανικής και πωλήσεις κατοικιών. Αυξάνονται οι ενδείξεις πως η κινεζική οικονομία έχασε momentum το τρίτο τρίμηνο.

Κίνα: Επιβραδύνεται κι άλλο η βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ίσως χάνει momentum το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η κινεζική στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε 6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 6,4% τον Ιούλιο. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο της μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων της Wall Street Journal για ανάπτυξη 6,6%.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,46% τον Αύγουστο έναντι ανάπτυξης 0,41% τον Ιούλιο.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος εξαιρουμένων των αγροτικών νοικοκυριών -βασική μέτρηση για τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα- σημείωσε άνοδο 7,8% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, από αύξηση 8,3% για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου και έναντι μέσης πρόβλεψης για 8,2%.

Στο μεταξύ οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 10,1% τον περασμένο μήνα σε ετήσιους όρους. Αυτό επίσης αντανακλά επιβράδυνση από την άνοδο 10,4% του Ιουλίου. Ούτε κι αυτή η μέτρηση κατάφερε να επιβεβαιώσει τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν ανάπτυξη 10,5% για τις πωλήσεις τον Αύγουστο.

Ξεχωριστά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας κατέδειξαν, ακόμη, πως οι αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών επίσης επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο και ήταν η πιο αδύναμη εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Σε όρους αξίας, οι πωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 3,8% σε σχέση με πέρυσι, έναντι ανόδου 4,3% τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από το Μάρτιο του 2015.

Για τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, οι πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 14,2% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 15,9% για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v