Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει momentum η βρετανική οικονομία

Στα χαμηλότερά της από τον περασμένο Σεπτέμβριο η δραστηριότητα στο βρετανικό τομέα των υπηρεσιών. Πτωτικά κινήθηκε και ο σύνθετος PMI. Φωτεινό σημείο οι προσλήψεις. Ανάπτυξη 0,3% για το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνουν τα στοιχεία.

Χάνει momentum η βρετανική οικονομία

Η οικονομία της Βρετανίας χάνει momentum καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το Brexit, όπως καταδεικνύουν οι δείκτες PMI που δημοσίευσε σήμερα η Markit. Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών ήταν τον Αύγουστο στα πιο αδύναμα επίπεδά του σχεδόν εδώ και έναν χρόνο.

Ο PMI της IHS Markit για τις βρετανικές υπηρεσίες υποχώρησε τον Αύγουστο σε 53,2 από 53,8 τον Ιούλιο, κάτω της μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων του Reuters για 53,5.

Πρόκειται για την πιο χαμηλή ανάγνωση από τον περσυνό Σεπτέμβριο, λίγο μετά το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η αισιοδοξία των εταιριών αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε κοντά σε ιστορικά χαμηλά, πράγμα που στο παρελθόν έχει σταθεί ένδειξη στάσιμης οικονομίας ή ακόμη και συρρίκνωσης, επεσήμανε ο ανώτατος οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. Κύρια ανησυχία των επιχειρηματικών στελεχών είναι το Brexit, διευκρίνισε.

Ειδικότερα για τον Αύγουστο, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε σε 53,8 από το 53,9 του Ιουλίου, αγγίζοντας τα χαμηλότερά του από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Φωτεινό σημείο στην έρευνα της Markit συνιστά ο υποδείκτης για τις προσλήψεις στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς εκτοξεύθηκε σε υψηλά 19 μηνών. Οι νέες παραγγελίες, από την άλλη, αυξήθηκαν με τον δεύτερο πιο αργό ρυθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι δείκτες PMI για τη βρετανική δραστηριότητα υπαινίσσονται οικονομική ανάπτυξη 0,3% για το τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v