Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμεινε ισχυρή η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

Ο σύνθετος PMI του Αυγούστου διατηρήθηκε σταθερός στο 55,7 τον Αύγουστο, αν και ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών βρέθηκε σε χαμηλά επτά μηνών. Η ανάγνωση υπαινίσσεται οικονομική ανάπτυξη 0,6% για το τρίτο τρίμηνο.

Παρέμεινε ισχυρή η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη τον Αύγουστο στην ευρωζώνη και αυξήθηκαν οι πιέσεις από τις τιμές, όπως καταδεικνύει ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit. Η έρευνα δείχνει πως το momentum θα διατηρηθεί και αυτό το μήνα, πιθανώς προσφέροντας καλά νέα στην ΕΚΤ, μεταδίδει το Reuters.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη διατηρήθηκε σταθερός στο 55,7 τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 55,8. Ο δείκτης έχει παραμένει άνω του ορίου του 50, που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση, από τα μέσα του 2013.

«Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει αλλάξει μόνο ελάχιστα από τον γρήγορο ρυθμό που είδαμε την άνοιξη. Οι στέρεες αναγνώσεις του PMI του Ιουλίου και του Αυγούστου, βάζουν τα θεμέλια για άλλο ένα ισχυρό ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο», επεσήμανε ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ο οικονομολόγος τόνισε πως ο PMI υπαινίσσεται ανάπτυξη 0,6% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ποσοστό που συνάδει με την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου και είναι υψηλότερο του 0,4% που προέβλεψαν πριν από ένα μήνα οι αναλυτές του Reuters.

Οι δείκτες που κοιτούν μελλοντικά υπαινίσσονται πως θα σημειωθεί μια μικρή επιβράδυνση αυτό το μήνα, με τις νέες παραγγελίες, τον όγκο δουλειάς, την απασχόληση και το δείκτη για τις προσδοκίες, όλα να παραμένουν ισχυρά.

«Υπάρχουν ικανοποιητικοί λόγοι για να παραμένουμε αισιόδοξοι», σχολίασε ο Williamson σύμφωνα με το πρακτορείο.

Τα θετικά στοιχεία ήρθαν παρότι οι εταιρίες αυξάνουν τις τιμές με πιο γρήγορους ρυθμούς: ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε σε 52,1 από 51,7.

Πιο συγκεκριμένα για τον Αύγουστο, ο τελικός PMI για τον τομέα των υπηρεσιών βρέθηκε σε χαμηλά επτά μηνών, καθώς διαμορφώθηκε σε 54,7, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 54,9 και 55,4 για τον Ιούλιο.

Ο δείκτης για τη νέα δραστηριότητα στον τομέα αυτό επίσης υποχώρησε σε 54,5, από το 55,2 του Ιουλίου και έναντι προσδοκιών για 54,7.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v